Ingen 3D-karta men i alla fall en karta

3D-karta ger nya spännande möjligheter

Läser på Ny Tekniks webbsida om att Lantmäteriet har fått i uppdrag av Regeringen att skapa en digital 3D-karta över Sverige. När jag läser detta så inser jag helt plötsligt vilka möjligheter det skulle finnas om vi ersätta vanliga tvådimensionella kartor med en 3D-karta.

3D-karta över Sverige

Den 3D-karta som nu skall framställas av Lantmäteriet skall användas för exempelvis planering av nya bostadsområden, vägar och så vidare. Men jag började leka lite med tanken när jag läste detta. Tänk om man kunde bygga vidare på denna teknik. Allt efter hand som datorerna blir allt bättre och bättre på att generera 3D-grafik.

3D-version av street view

Exempelvis så tänkte jag en form av kombination av den typ av 3D-karta som Google har för vissa städer och Googles Street View. Att Man med andra ord på datorn skulle kunna vandra runt i en stad som i datorn är uppbyggd tredimensionellt. Som det är med Street View nu så är det fotografier man ser. När man rör sig i en stad så byts bilder när man vandra framåt. Men tänk om man kunde bygga upp alla miljöer i 3D i stället. Och verkligen kunna röra sig i denna miljö helt fritt. Utan då att en bild laddas in varje gång man rör sig i någon riktning.

Sen funderade jag vidare ett tag. Tänk om man tog den tekniken jag skrev om ovan men lät den gå från datorns skärm till någon form av VR-glasögon. Men sätter på sig dessa glasögon och så kan man röra sig i en virtuell 3D-karta över vilken stad som helst i världen exempelvis hemifrån vid köksbordet. En högupplöst 3D-karta som ser i största möjliga mån ser ut som verkligheten.

Frågan är, tror jag, inte om vi kommer att få tillgång till denna teknik. Utan snarare närNågon gång inom en inte allt för avlägsen framtid så kan vi troligtvis vandra runt i städer från jordens alla hörn hemifrån. Inte bara för nöjes skull utan det finns säkerligen många vettiga användningsområde för detta också.

Fotokredit: rich701 via Visualhunt.com / CC BY

Lämna en kommentar