Åka Tåg

Åka tåg är verkligen något jag gillar att göra

En sak är säker – Jag gillar att åka tåg. Tycker att det är en avkopplande njutning, i alla fall så länge tågen går som de skall. Att sitta still och vänta på grund av någon anledning, till exempel signalfel eller annat, är rena döden. Men när det fungerar som det skall så är tåg mitt absoluta favorit när det gäller sätt att bli transporterad.

Åka tåg

Nu var det i och för sig ett tag sedan jag åkte tåg senast. Jag har för mig att det var i februari 2012 senaste resan gick, då jag besökte Västerås under en hel och tog mig dit och hem med hjälp av tåg. Skulle vara skoj faktiskt att åka igen snart, man kanske skulle göra någon utflykt i sommar. En tanke som tål att tänkas vidare på.

Men förr om åren så åkte jag mycket tåg. Ett tag var jag till exempel i Göteborg väldigt ofta och då var det nästan alltid uteslutande att jag valde tåget trots att det går bussar till och från Göteborg och att dessa bussar ger en snabbare transporttid. Det var helt enkelt mer avkopplande att åka på det sättet. Bussarna kändes mer stressiga och dessutom tycker jag att det känns mer instängt att åka buss jämfört med tåg.

Tåg till Stockholm

Ett tag åkte jag också till Stockholm några gånger om året. Det hände ett par gånger att jag flög upp dit men det var liksom lite mer krångligare. Var tvungen att först bege mig till Landvetters flygplats, sen flyga (tog i och för sig bara en timme ungefär) och sen ta mig från Arlanda med buss ner till Stockholm. Lite stressigt på något sätt, inte alls samma sak som att sitta i lugn och ro färdas på rälsen och se landskapet svepa förbi utanför.

Några gånger åkte jag dessutom nattåg upp till Stockholm. Det var helt underart tyckte jag. Var visserligen tvungen att först ta mig ner till Göteborg men det var det värt. Sen ombord på tåget, krypa ner i en säng i en kupé och somna in till tågets dunkande mot rälsen. Morgonen efter så vaknade man upp på Stockholms central tidigt. Efter en dusch så åt jag frukost någonstans (ibland på något café på Stockholms central eller ibland på ett närliggande hotell). Därefter så brukade jag ta mig en promenad runt ett Stockholm som ännu inte riktigt hade vaknat. Allt det hann jag med innan affärer och annat öppnade. Var faktiskt riktigt underbart, något jag verkligen gillade. Numera tror jag inte att det går nattåg till Stockholm längre, inte i från Göteborg i alla fall och det är ju synd. Att åka tåg på natten och sova ombord är riktigt härligt.

Långa resor med tåg

Jag skulle någon gång vilja åka en riktigt lång sträcka någon gång, exempelvis genom Europa, speciellt om man åker över Alperna, det lär vara enormt vackert. Skulle faktiskt också vilja åka  norrut, exempelvis upp mot Kiruna eller kanske ända till Narvik i Norge. Kanske till och med ta sig hem söder genom Norge.

Men den resan som jag kanske mest av allt drömmer om är en resa mellan Chicago och Los Angeles. En resa där man sitter på tåget i 65 – 66 timmar (om allt går enligt tidtabellen), alltså utan några som helst byten. Jag vet inte om resan i sig är trevlig och om man åker genom några vackra miljöer men just tanken att sitta på ett tåg i nästan tre dygn känns väldigt lockande.

Foto via Visualhunt.com

Lämna en kommentar