Jag brukar inte skriva om kändisar och deras liv, det ligger lite utanför denna bloggs intresseområde. Men händer det något speciellt så är till och med jag beredd att göra ett undantag. Nu har det hänt något speciellt i och med att svenska Alicia Vikander häromdagen plockade hem en Oscarsstatyett för bästa kvinnliga biroll. 

Alicia Wikander

Det var för sin roll som Gerda Wegener i filmen Danish Girl som Alicia fick en Oscars. Jag har ännu inte sett hela filmen (har sett ungefär halva) men vad jag inte kan förstå är att hon fick priset för bästa kvinnliga biroll. Hon borde självfallet vara nominerad för bästa kvinnliga huvudroll i och med att hon dels spelar den kvinnliga huvudrollen och dels fullständigt äger hela filmen.

Sen så tycker jag att hon borde ha en nominering till, eller åtminstone ha blivit nominerad enbart för rollen som Ava i Ex Machina. Hon är visserligen grymt bra i Danish Girl men hon är fullständigt lysande i Ex Machina.

Skall jag vara ärlig så är Alicia en skådespelare jag har känt till i många år men aldrig sett i något förrän i slutet av förra året då jag såg Ex Machina. Nu, i och med Oscars, så skall jag ändra på det. Danish Girl har jag som sagt sett halva nu, sen skall jag börja beta av den ena filmen efter den andra med Alicia. Jag vet inte om jag kommer att se alla men så många som möjligt kommer jag försöka se. Ser dessutom fram emot sommarens premiär av den nya filmen om Jason Bourne.

En sak som jag gillar med Alicia är hur hon har vandrat fram från att vara en teaterintresserad ung tjej till att vara den lysande stjärnan hon är idag. Hon sökte in på en teaterutbildning, inte bara en gång utan flera, utan att komma in. Till slut gav hon upp den tanken men inte sina teaterdrömmar. I stället valde hon att ta de roller hon kom över, hon jobbade flitigt och gjorde den ena filmen efter den andra. Små roller i mindre filmer  gav resultat och blev allt större och större roller. Till slut hamnade hon utomlands och började spela i riktiga stora roller. Till slut så gav det resultat då hon fick kliva upp på scen och ta emot den lilla gyllene mannen som går under namnet Oscar.

Det Alicia har gjort de senaste åren borde alla ha i tankarna – Trots att hon mötte några motgångar gav hon aldrig upp sina drömmar. I stället valde Alicia att jobba stenhårt och verkligen kämpa hårt. Det gav till slut resultat.

Bilden kommer ifrån Wikimedia Commons.

Download PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *