Arkiv Digital

Arkiv Digital har kommit i en ny version

Sedan många år tillbaka så är Arkiv Digital den tjänst som jag använder mig av när jag utför min släktforskning. Nu har det kommit en ny version av den mjukvara som man använder sig av för att söka bland deras alla inskannade dokument. Den är en ny version som erbjuder en del spännande nyheter.

Arkiv Digital version 2.0

När jag började använda mig av datorn som hjälpmedel i släktforskningen så var det inte Arkiv Digital som jag använder först utan Svar från Riksarkivet. Men efter ett tag så gick jag över till AD och det är den tjänst som jag har använt mig av de senaste åren.

Egentligen så utför alla de olika databaserna som finns samma sak, man kan läsa inskannade kyrkböcker. Det som skiljer de åt är dels vilka dokument som finns att tillgå och vilken typ av mjukvara man använder för att söka. Jag vill inte påstå att någon är bättre än någon annan, snarare är det så att de kompletterar varandra. Den enda tjänsten kan ha något som de andra inte har men samtidigt också sakna dokument som någon annan har.

Men som sagt, jag har fastnat för Arkiv Digital som nu har kommit i en ny efterlängtad version, version 2.0. Det är en version som dels har fått en ansiktslyftning när det gäller gränssnittet. Jag tycker att det ser betydligt snyggare och moderna ut nu än vad det gjorde tidigare.

Gamla Arkiv Digital
Gamla Arkiv Digital

När det gäller sökfunktionen i nya Arkiv Digital så är den enkel och ren, men man kan kan göra en hel del med den, till exempel välja vilket landskap och län man vill söka i samt även vilken typ av arkiv man vill åt.

Sökresultaten presenteras sen på ett snyggt sätt. Kanske inte så mycket nytt där men det ser rent och snyggt ut, inte så rörigt som det var i tidigare versioner.

Sökning i nya Arkiv Digital
Sökning i nya Arkiv Digital
Sökresultat i nya Arkiv Digital
Sökresultat i nya Arkiv Digital

Att sedan läsa i själva handlingarna är relativt likt från tidigare versioner, i alla fall när det gäller funktioner. Det kan hända att något smått har tillkommit och något har förbättrats. Men det är lite nytt när det gäller gränssnittet. Även här så ser det helt enkelt snyggare och renare ut än vad det gjorde tidigare. Det är lätt att hitta det man är ute efter. Det går också att göra en del för att förbättra bildkvaliteten om det skulle behövas, till exempel ändra kontrast och ljusstyrka på bilderna.

Läsa böcker i nya Arkiv Digital
Läsa böcker i nya Arkiv Digital

Registersökning i Arkiv Digital

Det som är den stora nyheten i nya versioner är att man kan söka i register för att lättare hitta personer man är på jakt efter. Än så länge så finns bara Sveriges Befolkning 1950 att tillgå men det kommer att komma betydligt fler register med tiden, några inom kort om jag har förstått det hela rätt.

Det är väldigt lätt att söka och hitta en person och när man har hittat denna får man tillgång till massor av information. Detta är information som till exempel fullständigt namn, födelsedatum och plats, civilstatus, yrke, var man bodde 1950 med mera. Man får oftast också en länk till någon kyrkobok, oftast födelseboken. Dessutom så får man reda på vilka som bodde på samma adress 1950, något som kan ge en hint om familjesituationen.

Registersökning i nya Arkiv Digital
Registersökning i nya Arkiv Digital

Det här med registersökning gillar jag verkligen. Nu är det bara att hoppas att det kommer en massa nya register att söka i eftersom det är ett lätt sätt att hitta rätt. Det finns många register redan att tillgå på CD- och DVD-skivor men att få register inbyggda i Arkiv Digital underlättar mycket.

Jag gillar verkligen nya Arkiv Digital. Efter att ha testat det i några dagar nu så känner jag mig sugen på att dra igång min släktforskning igen, det har legat lite i dvala ett tag nu under vintern.

Alla bilder är skärmdumpar ifrån näst senaste och senaste versionen av Arkiv Digital.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *