Begravning

Begravning som jag skulle vilja ha för mig själv

Vi skall alla dö någon dag. Jag skrev ett blogginlägg om detta igår och jag skall fortsätta lite inom samma område idag då jag skall skriva om det som kommer efter döden, nämligen en begravning. På något sätt så skall vi alla likväl som vi dör även ha en begravning.

Begravning som jag vill ha

Att fundera på sin egen begravning medans man är i livet tycker jag är en bra idé. Det kan vara bra att planera hur man vill ha det medans man lever eller åtminstone komma med lite tankar om det till anhöriga så att de vet vad man själv tänker.

Man kan ju fylla i det så kallade Vita Arkivet medans man lever för att där planera sin egen begravning, något som kan vara väldigt värdefullt för anhöriga sen i framtiden. Jag började fylla i det en gång i tiden men blev aldrig klar. Detta är något som borde göra klart. Dumt att lämna helt tomma instruktioner till efterlevande.

Men hur vill jag då ha min egen begravning? Det enkla svaret på frågan är väl att jag vill ha en sådan enkel ceremoni som möjligt, inga speciella saker som jag vill skall vara med. Jag har personligen bara varit på fyra begravningar. En av dessa var en sådan begravning jag skulle vilja ha. Ingen präst som höll någon predikan utan bara några närmaste som samlades i ett kapell.

Så skulle jag också vilja ha det, ingen direkt begravningsceremoni utan bara att de närmsta samlas en stund för att ta farväl. Jag tror inte jag vill ha någon musik, kanske något enstaka stycke bara. Jag vill inte ha några böner eller andra religiösa utan bara något väldigt kort och enkelt.

Stilla begravning

Nu i livet så vill jag leva så enkelt som möjligt i stillhet. Det är det jag vill skall synas även i begravningen. Jag vill att det bara är familjen som skall komma, inga mer. En kort ceremoni i stillhet och sen inget mer.

Fast egentligen så skulle jag allra helst vilja slippa en begravning helt och hållet. Kanske bara ha på sin höjd en jordfästning med de allra närmsta, ingen begravningsceremoni.

Jag har aldrig varit en sådan person som har ställt till med kalas och med fester. Jag har inte gillat uppmärksamhet och ståhej. Det vill jag fortsätta med den dagen jag dör och skall begravas.

Fotokredit: Mike Schaffner via VisualHunt.com / CC BY-NC-ND

1 tanke på “Begravning som jag skulle vilja ha för mig själv

Lämna en kommentar