Bildtolkning

Bildtolkning, hur man skall få bilden att visas

Läser ett blogginlägg på Contentors blogg, det är ett gästinlägg i från Maria Eckerwall, VD på konsultbyrån Topvisible. Inlägget handlar om trender inom sök under 2016. En av de punkter Maria tar upp är hur Google gör en bildtolkning. Intressant tycker jag, väl värt ett blogginlägg.

Bildtolkning

Som ni alla säkert vet så kan inte Google (eller för den delen en annan sökmotor) göra en bildtolkning. Man kan publicera en bild på Internet föreställandes något. Men Google har ingen som helst aning om vad som finns på bilden. Det gör att sökmotorn inte kan indexera  fotot. På så sätt blir den inte lätt att hitta om man genom för en sökning.

I Marias blogginlägg så tar hon upp ett exempel. Säg att man lägger upp ett foto på en katt. Google kan då inte tolka om det är en gullig katt eller en arg katt. Den kan inte ens se om det är en katt.

Lösningen är att alt-tagga fotot, det är så sökmotorerna gör sin bildtolkning. Det är med andra ord ytterst viktigt att man anger en alt-tag för alla bilder och att man skriver en bra och beskrivande text, utan att för den delen skriva en lång uppsats. Det räcker att kanske skriva Gullig katt och inte En ursöt och gullig rödbrun katt som ligger och sover på en kudde i en röd soffa som står bakom ett lågt brunt bord.

Varför bildtolka?

Men varför skall man då göra detta? Enklaste förklaringen är att om man vill att bilderna man lägger upp skall vara sökbara och därmed lätta att hitta så är detta ett tvång. En bild som inte indexeras är svår att hitta helt enkelt.

Men det är inte hela förklaringen. Att alt-tagga sin bild med en förklaring på vad fotot föreställer och i denna förklaring även får med en sökord man har på den sidan bilden finns på kan också påverka rankingen för hela sidan och därmed placeringen på serpen, En bra taggad bild kan med andra ord lyfta en hel sida på serpen. I alla fall vara med och bidraga till en positiv ökning även om det långt ifrån räcker med taggar på foton för att lyckas.

Det är därför bra och smått nödvändigt att ha foton på sin sida som är relevanta till innehållet så att det är lätt att tagga fotot med ett sökord. På en sida som till exempel handlar om mötesteknik så bör man inte ha ett foto på en katt, hur gullig katten än må vara.

Bildtolkning i framtiden

Denna tekning med att skriva alt-taggar känns lite föråldrad enligt mig. Det vore önskvärt om sökmotorerna kunde genomföra en bildtolkning helt automatiskt. Man tycker att tekniken borde ha kommit såpass långt att sökmotorerna skulle kunna se vad en bild föreställer. I alla fall till en viss del. Har man ett foto på en man och en kvinna som står på en strand vid havet så borde det automatiskt gå att göra en bildtolkning som kommer fram till att två personer står på en strand. Det kan kanske vara svårt att avgöra vilket kön det är på personerna. Det kan ju vara svårt för en människa i verkliga livet ibland också.  Självklart så kan sökmotorerna inte veta vad personerna heter. Så Google skulle kunna tolka bilden som Två personer på en strand medan fotografen tolkar fotot som Berit och Kurt på stranden i Spanien sommaren 2014.

En automatisk bildtolkning kommer självklart inte bli helt perfekt. Men går det att genomföra så kommer det att bli en stor hjälp när det gäller att tagga bilder. Kan man när man lägger upp en bild få ett förslag på hur sökmotorn tolkar bilden så kommer det att bli betydligt lättare att själv tagga fotot på ett sådant sätt att det indexeras bättre.

Så vi får se hur det där med bildtolkning utvecklas. Jag förmodar att det forskas en hel del inom detta område.

Fotot kommer i från Pixabay och är fotograferat av jarmoluk,

Lämna en kommentar