Ringman.se
Hem > Blogg > Blandat > Coronaviruset

Coronaviruset och vad jag tycker om det

2020-03-22
Blandat

Coronaviruset

Just nu så är det minst sagt en hel del prat om det så kallade Coronaviruset. Ett litet, litet virus som har lamslagit delar av världen. Detta är något som påverkar alla på något sätt. Så självklart så har även jag en del åsikter och tankar om detta lilla virus.

Min syn på Coronaviruset

För det första så skall jag bara säga det att jag inte är det minsta orolig för detta virus. Jag kan inte heller direkt förstå att folk är de, såvida de inte tillhör någon riskgrupp. Vet man att man ligger illa till så kan jag ha en viss förståelse för att man kan gå runt och små oroa sig för Coronaviruset.

Men tillhör man inte någon riskgrupp så tycker inte jag att man skall lägga ner kraft och energi på att gå runt och tänka och oroa sig. Det tjänar väl inte mycket till och dessutom så mår man oftast sämre av att oroa sig.

Jag tillhör troligtvis en av riskgrupperna då jag genom en annan sjukdom har nedsatt immunförsvar. Jag har till exempel väldigt lätt för att bli förkyld och således så finns det säkert en viss risk för at jag kan drabbas även av Coronaviruset.

Men jag oroar mig inte, får jag det så får jag det. Det är inte mycket man kan göra åt det. De allra flesta som får det blir lätt av med det dessutom, ytterst en liten del råkar illa ut. För den allra största delen av de som drabbas är viruset som en vanlig influensa.

Jag kan inte påstå att jag har ändrat min beteende direkt nu i dessa tider. Till exempel så går jag inte runt med munskydd, jag tvättar inte mina händer mer än normalt och jag använder definitivt inte någon handsprit.

Det jag är orolig för när det gäller Coronaviruset

Men det finns saker som jag indirekt oroar mig för och det är konsekvenserna av viruset. Redan nu innan det här i Sverige har brutit ut på allvar så kan man se att det kan bli stora konsekvenser.

Till exempel så har aktiekurserna rasat på ett sätt som vi inte har varit med om på många, många år. Vi kommer garanterat få en finanskris som vi inte har varit med om i modern tid om inget händer och inget görs. Företag och inte minst privatpersoner kommer att förlora stora belopp (jag har redan gjort det). Jag tror att det kommer att ta lång tid innan detta har återhämtat sig. Det kommer inte att ske i år och inte nästa år heller utan det kommer ta år innan börsen har kommit upp i samma nivå som det var innan Coronaviruset.

Sen så kommer det ske annat i spåret av viruset. Redan nu så är flera tusen permitterade och varslade som en följd av viruset. Detta är bara början, viruset har inte brutit ut på allvar här i Sverige. Kanske blir det som så att upp emot en halv miljon människor mister sina jobb på grunt utav Coronaviruset, kanske betydligt fler om det kommer att pågå länge.

Som det är nu så är det stora företag som har börjat ta till åtgärder, men det kommer som värst att drabba alla småföretag tror jag. Mindre industrier, små affärer och restauranger bara för att nämna något som kan drabbas.

Mer konsekvenser av viruset

Det finns fler konsekvenser av viruset som jag kan se, även om det förhoppningsvis är rena domedagskonsekvenser. Men ta till exempel att det verkligen blir ont om varor i affärerna på riktigt. Det är det ju inte nu även om många tycks tro det. Vad kommer att hända då, mer än människor kommer att svälta? Hur långt är man beredd att gå för att få tag på den lilla mat som finns i butikerna? Kommer folk att slåss för lite mat? Kommer de att ha ihjäl andra för att få en vara?

Hur kommer det att ske mellan olika länder? Tänk om det bli någon ordväxling mellan två länder som har med Coronaviruset att göra. Till exempel om något land ser sig ha rätt till att få mer global hjälp än andra eller om något land anser att ett annat land sprider viruset utan kontroll. Vad kan hända då? Kan ett land vara beredd på att ta till vapen mot ett annat land av en anledning som har med Coronaviruset att göra?

Visst, detta är värsta tänkbara händelser som förhoppningsvis aldrig kommer att inträffa. Men glöm inte att människan är beredd till att göra mycket och gå långt i sina handlingar för att överleva. Vi skiljer oss inte ifrån djuren där.

Vems fel är det?

Det finns ingen som man kan beskylla ligga bakom detta virus, även om en del tror att det är framtaget i ett laboratorium ifrån början.

Men man kan skylla mycket på en del för att det är en sådan hysteri just nu. Till exempel, och kanske allra främst, på media. Den sista tiden har vi dagligen sett mer eller mindre krigsrubriker på löpsedlarna och TV-programmen gör allt för att ge mer dramatiska nyheter än konkurrenterna. Detta gör självklart folk oroliga vilket leder till att de bland annat åker till affärerna och hamstra ris, pasta och toalettpapper trots att det inte finns någon anledning till det. Det gör också att den ekonomiska marknaden blir nervösa vilket leder till att kurserna faller pladask.

Sen så kan man också skylla på myndigheterna som dels går ut med en massa onödig information och dels ändrar denna information med jämna mellanrum.

Visst så skall myndigheter gå ut med information om Coronaviruset och visst skall media rapportera om det. Men det skall göra det med måtta och med saklig information. Man skall informera och lugna ner befolkningen, inte sprida en massa nyheter som gör folk rädda och oroliga.

Sammanfattningsvis

Som sagt, jag är inte det minsta orolig för Coronaviruset i sig. Men konsekvenserna av det skrämmer mig en del.

Fotot är ifrån Visual Hunt.