Ringman.se
Hem > Blogg > Personligt > Mat till jul

Jul är starkt förknippad med att äta under min uppväxt

2017-12-25
Personligt

Mat till jul

Jag har blivit ombedd att berätta lite om hur min familj firade jul förr. Tydligen så hade vi lite udda vanor, vanor som var förknippade med framför allt ätande av mat. Vi åt nämligen mycket och ofta.

Jul i mina ungdomsår

Vi började med att fira jul redan dagen innan julafton, den 23 december med andra ord. I alla fall började vi att äta av julmaten då. För på kvällen dan före dan så åt vi av all julmat. Det var inte så som många andra gör när de kanske smakar på skinkan. Vi åt av allt. I alla fall så har jag för mig att vi gjorde detta den 23 december redan, men jag kan minnas fel.

Sen på julafton så drog vi igång på allvar. Först så var det frukost på morgonen. Detta följdes sedan av förmiddagsfika, har för mig att det var pepparkakor och lussekatter som gällde.

Sen till lunch så åt vi samma sak varje jul, nämligen lutfisk med kokt potatis och vitsås. Till efterrätt var det ris á la Malta med jordgubbssylt. I ris á la Maltan hade vi en tradition varje jul, nämligen en mandel. Den som fick den fick en present.

Detta följdes sedan av eftermiddagskaffe, har för mig att det var under tiden vi tittade på Kalle Anka. När det programmet var slut så öppnade vi alla julklappar.

Stora matintaget under jul

När julklapparna var öppnade så var det dags för mat igen, nu det stora julbordet. Jag minns inte allt av det som fanns att välja på. Men vi inledde i alla fall med bland annat:

Sen så kom omgång två och där hittade man bland annat:

Dessutom så fanns det olika sorters bröd, smör och ost.

Sen på kväll så spelade vi ofta något spel och då åts det en massa julgodis, chokladkartonger öppnades och så vidare.

Dagen efter

Dagen efter så var det i det stora hela samma sak igen. Frukost, fika och sen lunch. Fast på juldagen så åt vi kalkon till lunch och ostkaka till efterrätt. Sen så var det fika igen och på kvällen julbord och därefter en massa godis.

För vi åt inte bara julmat på julafton. Vi började som sagt den 23 december och sen fortsatte vi. Vi åt åtminstone av julbord fram till och med nyårsafton. Men vi kan ha ätit det varje dag fram till och med trettonhelgen till och med.

Som ni förstår så räckte det inte med en skinka utan flera skinkor köptes och lagades till innan och efter jul. Det samma gäller väl många av de andra rätterna.

Sen så kan det mycket väl ha varit så att antalet rätter på julbordet minskade med tiden, att det inte fylldes på med nytt av allt när det tog slut.

Nu för tiden

Man var rätt trött på julmat efter det att jul och nyår var över. Kanske så är det därför jag har svårt att tänka mig att äta julmat nuförtiden. Det går år mellan varje intag av julmat numera för min del. Jag åt lite julmat julen 2014. Sen så har jag inte ätit något förrän i år då jag åt lite med jobbet. Ärligt talat så var det så där. Okey, mycket av det jag åt nu innan jul smakade gott men det tilltalade mig inte direkt. Förmodar att jag har förätit mig på maten under åren. Jag är ärligt talat glad om jag slipper all julmat under julhelgen numera.

Foto ifrån Visual hunt/ CC BY