Ringman.se
Hem > Blogg > Personligt > Min musikkarriär

Min musikkarriär eller snarare brist på en sådan karriär

2020-04-19
Personligt

Min musikkarriär

Jag kan inte spela några instrument allt, dessutom så kan jag inte heller sjunga. Man kan mycket väl säga att jag är helt tondöv och att jag dessutom saknar alla spår av någon som helst taktkänsla. Så min musikkarriär är helt obefintlig, även om jag flera gånger har försökt lära mig att spela något instrument.

Starten av min musikkarriär

När jag gick i grundskolan, jag tror att det var i lågstadiet, så var det mer eller mindre tvång att vi skulle lära oss att spela ett instrument. Ett instrument i detta fallet var blockflöjt. Så vi satt i stort sätt en hel klass i ett klassrum efter lektionstid och blåste i varsin flöjt. Det ljud som lämnade klassrummet måste ha varit hemskt. Läraren vi hade kunde inte haft det så lätt när han eller hon (har inget minne av vem det var) tvingade höra på detta vecka in och vecka ut. Det måste ha låtit helt förfärligt.

Det var här min musikkarriär började, men den gången blev den inte långvarig. Jag tröttnade rätt så snabbt vill jag minnas och övertalade mina föräldrar att kära sig att spela blockflöjt inte var något för mig.

Det skall hör tilläggas att mina föräldrar kunde spela instrument, även om de inte gjorde det så ofta. Så det var i mitt fall ingen DNA-sträng med brist av musikalitet som hade gått i arv. Vi hade vill jag minnas instrument hemma under min uppväxt.

Ett tag så hade vi en elorgel, en billig en som var gjord av plast. På den lärde jag mig faktiskt att spela en melodi, jag tror att det var Stilla Natt. Jag lärde mig dock att spela den med ett finger och troligen i totalt fel takt. Det är nog det största framsteg jag har gjort i min musikkarriär.

Fler försök under åren

Jag har gjort betydligt fler försök till att få igång min musikkarriär i mer äldre år. Det var faktiskt så att jag när jag var runt 25-30 köpte mig en akustisk gitarr. Jag hade dock lika obefintliga framsteg med att lära mig spela på den som jag hade med blockflöjten i grundskolan och med familjens elorgel. Det var som så att jag mest satt och klinkade lite på strängarna, utan att lära mig några ackord eller liknade. Dessutom så misstänker jag att den var så långt ifrån välstämd som en gitarr bara kan vara. Jag hade ju ingen aning om hur man skulle stämma den rätt, är som sagt helt tondöv.

Numera så har jag en sambo och hon är väldigt musikalisk och har några instrument. Bland annat så har hon ett keyboard. Rättare sagt så har hon två, men bara ett står framme. Jag har faktiskt försökt att lära mig att spela på denna, nu var det verkligen dags att få fart i min musikkarriär.

Så jag införskaffade för ett par år sedan ett antal böcker som var till för att lära sig spela piano om man var en extrem nybörjare. Jag försökte verkligen en hel del med detta men det gick inget vidare. Helt värdelös är jag dock inte, jag kunde lära mig att spela en del ackord. Men det gick bara att ta ett ackord, att sedan byta till ett annat och sedan till ytterligare ett annat, ja då tog det stopp. När jag fick fundera vid varje ackordbyte på hur jag skulle sätta ner fingrarna gjorde att det minste spår av melodi försvann snabbt.

Musiken i framtiden

Ibland så får jag lust att skaffa mig ett instrument bara för att ge min musikkarriär ytterligare en chans. Men jag inser snabbt att det vore bortkastade pengar. Jag kommer aldrig att lära mig att spela något instrument, det är bara att acceptera.

Sen så har vi det där med sången, jag kan inte heller sjunga. Är lika tondöv och saknar taktkänslan även där. Om något säger ut mig att sjung lite och gör det i tonarten C så ser jag ut dom ett frågetecken modell större. Tonarten C? För mig så låter allvarligt talat alla tonarter precis likadant, jag hör ingen som helst skillnad på dom.

Så min musikkarriär den är obefintlig och den kommer alltid att vara det. Jag får helt enkelt acceptera detta, även om det är smått trist. För det vore trevligt att kunna spela ett instrument, det ser så kul ut.

Fotot är ifrån Visual Hunt.