Ringman.se
Hem > Blogg > Personligt > Påsk

Påsk, hur jag har firat denna helg genom åren

2019-04-19
Personligt

Påsk

När detta skrivs så är det påsk. Rättare sagt så är det långfredagen 2019. Jag firar inte denna helg på något sätt numera. Påskhelgen är inget annat för mig än några dagar ledigt. Men det har inte alltid varit så. När jag var yngre så var helgen något som vi firade och det var enligt vissa fasta rutiner som återkom år efter år.

Hur jag firade påsk förr om åren

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur vi i min familj firade jul och att julfirande mycket byggde på att vi åt på tok för mycket. Sättet vi har firat påsk har också till stor del inneburit att vi äter, om än i mindre utsträckning jämfört med julhelgen.

När jag var ung så firade vi alltid påsk hos min farmor och min pappas faster. Dessa båda delade bostad en bit utanför Halmstad. Vi samlades alltid hos dem båda på påskafton. Förutom de båda och vi fem i min familj så var min pappas syster med man och dotter (min kusin alltså) med. Ibland även min morfar, vi bodde alltid hemma hos honom inne i centrala Halmstad.

De fasta rutinerna

Vi samlades alltid på eftermiddagen och påskfirandet inleddes med fika. Jag har inga minnen vad som hände innan vi åkte iväg till farmor. Men troligen så tog vi det bara lugnt på förmiddagen, åt någon lättare lunch kanske för att sedan åka iväg.

Efter fikat så gick vi alltid en promenad, jag tror nästan att det var samma runda varje år. Vad jag minns nu så var det alltid snö runt påsk. Troligen så minns jag fel, det borde ha varit mer vårväder några år. Men tänker jag tillbaka på dessa promenader nu så ser jag bara enorma mängder snö.

Väl tillbaka hemma hos farmor så tog vi det bara lugnt ett tag. Har inga större minnen om vad vi hittade på men jag tror nog att de vuxna satt och pratade och vi barn spelade något spel eller så.

Strax innan 18:00 så begav vi oss ut igen, då skulle vi iväg till en idrottsplats som låg några hundra meter bort. Där var det en stor påskeld, något som mest förekommer i den västra delen av landet har jag förstått. Det sköts också av en massa fyrverkerier minns jag.

När det var över så begav vi oss åter tillbaka till min farmors hem, nu för att äta en påskmåltid.

Maten under påsken

Vi åt en massa på påskaftons kväll. Men som sagt inte lika mycket som under julen. Men det var framför allt ägg som åts och detta i stora mängder. Det var dessutom sill, köttbullar, lax, prinskorv och troligen också Janssons frestelse plus mycket mer.

Troligtvis så åts det också en massa godis konstant under dagen. påsk är den dag på året då vi svenskar äter mest godis och vi i min släkt var troligen inte något undantag.

Påsk under senare år

Jag har inget minne av när jag var med och firade påskhelgen hos farmor för sista gången. Men firandet avtog väl så småningom. Pappas faster dog och då flyttade min farmor in till en liten lägenhet inne i Halmstad. Jag har inget minne av att vi firade påsk där någon gång.

Vi firade säkert påsk i min familj hemma i vårat hus under många år sedan. Mina föräldrar sålde huset för många år sedan och vi har varit i den lägenheten de köpte och haft påskfirande några gånger. Har också varit hos min bror något år och firat denna högtid.

Men de senaste åren så har det inte blivit något påskfirande alls. Påsk är som sagt numera några dagar ledighet, inget annat än så. Jag äter inte någon påskrelaterad mat så som ägg och sill längre. Det blir vanlig mat helt enkelt. Lägenheten dekoreras inte med något påskris med färgglada fjädrar eller små gulliga kycklingar i olika storlekar.

Påsken är ingen högtid för mig längre, det är bara några dagar med vila och återhämtning.

Fotot är ifrån Visual Hunt.