Ringman.se
Hem > Blogg > Blandat > Snöstorm

1995 års snöstorm

2022-11-23
Blandat

Snöstorm

Jag och min sambo kom för några dagar sedan att prata om den snöstorm som var 1995, närmare bestämt den 17 november. Trots att det nu har gått 27 år sedan denna händelse så är det en sådan sak som har bitit sig fast i minnen. Något som, åtminstone jag, kommer ihåg en hel del om. Tänkte därför att det kunde vara en kul idé att göra ett blogginlägg om detta.

Vakna mitt i en snöstorm

Jag skrev nyss att jag minns mycket ifrån denna händelse, och det stämmer. Men det är en detalj som jag inte kommer ihåg och det är hur jag jobbade då. Jag minns var jag jobbat, på ett ställe cirka 10 kilometer ifrån min bostad. Men jag är lite osäker på hur jag jobbade, eller rättare sagt när på dygnet jag jobbade då när denna snöstorm härjade.

Grejen är den att jag ett tag jobbade tvåskift på det företaget jag var anställd på vid denna tidpunkt. Jobbade man kvällsskiftet så slutade man på torsdag kväll och var ledig hela fredagen. Men ett tag så jobbade jag även natt. Då var slutade vi vår arbetsvecka på torsdag morgon och var ledig fram till söndagskvällen.

Vad jag minns är i alla fall att jag var ledig denna fredag då ovädret kom. Jag hade en tvättid inbokad på morgonen, troligen klockan 8, och jag minns att jag vaknade och slog på TV:n. Vid den här tiden på dygnet så var det nyhetsprogram på en SVT-kanal och på TV4. Jag minns att det pratades om en snöstorm och det visades bilder ifrån Göteborg. Minns också att jag tänkte att det nog är som värst utmed kusten och att vi i Borås troligen inte var så drabbade.

Jag klädde på mig och tog kläderna som skulle tvättas och gick ner till tvättstugan. Min lägenhet låg en halvtrappa upp och jag hade dörren rakt framför ytterdörren, tvättstugan i sin tur låg i källaren, några trappsteg ytterligare neråt.

Jag hade inte tittat ut genom någon av lägenhetens fönster innan jag lämnade lägenheten, så jag hade ingen som helst koll på hur det såg ut där ute. Det jag fick se när jag klev ut ur lägenheten var att det hade blåst upp en snödriva mot dörren som säkert var runt en meter hög. Det skulle med andra ord vara svårt att ta sig ut.

Väl uppe i lägenheten igen så knäppte jag på TV:n igen för att hänga med i hur läget var. Jag drog också upp persiennerna och tittade ut på den enorma snömängd som hade kommit.

Ut och pulsa i snödrivorna

Senare på eftermiddagen då jag hade tvättat klart så beslöt jag mig för att ge mig ut. Jag kände mig tvungen att ge mig ner till centrum för att kolla läget. Nu så var det skottat utanför huset, så det var inga problem att komma ut. Men sen kom svårigheterna.

Normalt så tog det 10-15 minuter att gå ner till centrum. Denna fredag så tog det såvitt jag minns mer än en halvtimme, troligen längre än så. Jag minns att jag stundtals pulsade i snö som gick upp till låren eftersom det inte var skottat och plogat överallt. På ett ställe så kunde jag inte ta mig fram så jag fick gå en omväg.

Väl nere i city så var det hyfsat skottat och plogat, åtminstone på de gator som används mest. Vad jag minns så var Stora Brogatan delvis skottat och sedan framme på Stora Torget så minns jag att det var gångar skottade över torget, men att det låg högar med snö mellan dessa gångar.

Spår av snöstormen i mitt ansikte

På den här tiden så gick jag och läste lite enstaka kurser på Högskolan, som ligger mitt i city. Så jag hade tillgång till deras lokaler. Nu när jag ändå var i centrum så tänkte jag att jag går dit en stund, mest för att tina upp lite.

När jag var i närheten så märkte jag att flera personer tittade på mig och log. Jag blev lite nyfiken på vad det var som var så kul, så jag gick in på en toalett för att titta mig i spegeln. Då fick jag se att jag hade ett par små istappar hängandes i ansiktet, rättare sagt i mitt skägg. Så jag fick plocka bort dom och borsta bort all snö som jag hade i skägget. Fick rensa mig själv fri ifrån spår av denna snöstorm.

När jag sedan gick hem så gick jag via den ICA-butik som ligger i city. Jag minns att det var väldigt dåligt med färskvaror i butiken. Jag har till exempel för mig att jag skulle köpa lite mjölk men det fanns inte något av det i affären. De hade helt enkelt inte fått några leveranser denna fredag.

Jag har inga minnen av promenaden hem, om det till exempel var lika mycket snö då eller om vägarna var mer framkomliga. Kanske var det som så att när jag gick hem så gick jag den “stora vägen” i stället för de bakgator som jag valde när jag gick ner till stan. Då kanske det var mer framkomligt.

En liten detalj avslutningsvis. Inför att jag skulle skriva detta inlägg så letade jag efter lite information om snöstormen. Läste då att Borås var den stad som drabbades hårdast, vi fick 40 cm snö under dagen, sen så var det betydligt mer i drivorna så klart. Jag som trodde när jag vaknade att det var kusten som var mest drabbad och att vi inåt i landet hade klarat oss.

Fotokredit: albert.aschl från VisualHunt