Ringman.se
Hem > Blogg > Personligt > Styrkor och svagheter

Styrkor och svagheter kan vara något negativt

2018-11-21
Personligt

Styrkor

På den skola som jag arbetar på så skall alla elever i årskurs 1 ingå i ett nytt projekt. Detta projekt ska, är det tänkt, gå ut på att bygga upp deras självförtroende. De skall få lära sig vilka deras styrkor är och hur de kan använda dessa.

Tanken är bra, i alla fall i grunden, tycker jag. Men trots det så gillar jag inte detta, ser mer nackdelar än fördelar med detta.

Ta fram mina styrkor

Nu i veckan så fick vi i personalen prova på lite av det som eleverna skall göra. Vi fick i uppgift att beskriva ett tillfälle då vi kände oss som bäst och beskriva hur vi kände oss då.

Jag gjorde personlige inte uppgiften av en enda anledning: Att beskriva när man är som bäst är detsamma som att skryta om sig själv och just att skryta tycker jag är fel. Detsamma gäller att ta fram och beskriva sina styrkor, att tala om vad man är bra (eller bäst) på, det är inget annat än skryt.

Jag är rätt för att detta kan användas på fel sätt när eleverna skall göra samma sak framöver. Det kan mycket väl bli så att någon beskriver en situation när han eller hon kände sig som bäst och att de andra eleverna tycker att det var en fjantig situation. Risken är att situationen sedan används för att mobba den elev som redogjorde det hela.

Samma sak kan gälla om en elev berättar om sina styrkor och vad han eller hon är bäst på, med andra ord skryter. Risken är tror jag mycket stor att det sedan används av andra elever till att trycka ner eleven i frågor. Att de till att han eller hon inte ska tro att han/hon är något, se till att han/hon inte är stöddig och så vidare.

Som sagt, tanken bakom projektet är troligen bra men risken är att det används till något negativt.

Mina personliga åsikter

Personligen så vill inte jag visa mina styrkor, jag vill inte vara bäst på något. Vill inte vara sämst heller för den delen men det är bättre att ta fram sina svagheter än sina styrkor. På så sätt så kan man få se vad man kan bli lite bättre på.

Men man får inte bli för bra tycker jag, det måste ligga på en lagom nivå. För det är så jag vill vara personligen, lagom. Varken bra eller dålig, inte ha några styrkor och helst inga svagheter heller.

Man skall vara lagom, inte sticka ut ur mängden. Det är i allafall där i den situationen jag trivs som bäst.

Fotot är ifrån Pixabay.