Bloggandet

Bloggandet är verkligen en konstform i sig

Att blogga eller inte blogga, är det en fråga? Tja, kanske inte egentligen men bloggandet är inte alltid så lätt, det är mycket att tänka på. På många sätt så kan man påstå att bloggandet är lite av en konstform.

Bloggandet en konstform

Det är mycket att tänka på när det gäller bloggandet. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att jag hittade en checklista som man skulle använda sig av när man skriver ett WordPressinlägg. Jag har också skrivit ett inlägg om har man skall tänka när det gäller optimeringen för sökmotorerna. I alla fall ett par punkter att tänka på där.

Ämne

Men utöver det, det finns mycket man skall ha i tankarna när det gäller bloggandet. Att komma på något att skriva om är en bra början, det är ju där det börjar om man så säger. Det är inte alltid lätt men i och med att jag nu har bloggat i mer än ett år i sträck med minst ett inlägg om dagen så börjar jag så lätt komma in i ett tankesätt där jag mer eller mindre alltid har något att skriva om. Ibland finns det många ämnen att välja på och på så sätt är bloggandet fixat för ett par dagar framöver, i alla fall när det gäller att komma på ämnen.

Foton

När väl ämnet är fixat så gäller det att hitta minst ett foto som har med ämnet att göra och som jag kan använda. Här är jag inte så bra som jag vill vara. Använder mig av för lite bilder i min blogg. Jag tycker inte alltid det räcker med ett foto, en så kallad utvald bild (åtminstone heter det så i WordPress) utan jag vill ha fler bilder i själva inlägget och allra helst så skulle jag vilja ha egentagna bilder. Här har jag mycket mer att jobba på skall jag erkänna.

SEO-tänk

Sen så skall man i ren SEO-anda hitta ett bra sökord att jobba med och man skall skriva en bra beskrivning av inlägget, detta tycker jag är viktigt och jag försöker lägga ner åtminstone lite tid på just detta. Fast ärligt talat, fast ärligt talat så när det gäller denna biten av bloggandet så har jag en del att jobba på, i alla fall vissa dagar.

Bloggandet i sig

Sist av allt så återstår själva bloggandet i sig, att skriva själva inlägget. Jag gillar att skriva och så länge jag har något intressant att skriva om så går det bra tycker jag. Jag har ett litet mål och det är minst 300 ord per inlägg. Helst så skall jag upp i 500 ord om jag skall vara nöjd med mitt bloggande.

Har jag något kul och förhoppningsvis vettigt att skriva om så är 300 ord ingenting. Oftast så är det lätt att nå upp i 500 ord också. Ibland så går det av bara farten och jag når upp i över 1000 ord. Då tycker jag att det är riktigt kul och jag känner mig smått stolt.

Så visst finns det en del att tänka på när det gäller ens bloggande. Det kanske är så att jag krånglar till det onödigt mycket men samtidigt så gillar jag det.

Och som sagt, jag gillar att skriva. Gillar det så mycket att jag faktiskt tror att det är värt ett blogginlägg i sig framöver.

Fotokredit: Webbstjärnan.se via Visual Hunt / CC BY-NC-SA

3 tankar på “Bloggandet är verkligen en konstform i sig

 1. Jag har alltid ganska mycket jag SKULLE vilja skriva om, men är nog tyvärr i dagens läge, rädd att få massa tjafs och elaka kommentarer tillbaka om jag skulle skriva precis allt jag tänker på och vill uttrycka… tyvärr 🙁

  Nu tkr jag mer om att läsa såna här typ av bloggar, för det går inte att läsa en storblogg (eller många andra heller för den delen…) numera utan att vartannat inlägg är annonser/reklam och jag är typ ”allergisk” mot den typ av inlägg!! Samma sak i poddar! De försöker låta sååå intresserade av det företaget som sponsrar dom, men det är bara så falskt alltihop och genomskinligt!

  Vad läser du själv för bloggar?
  Några tips? 🙂

  • Oj. Jag läser nog mest en massa ”teknik bloggar” om man nu kan kallade så. Det är bloggar som är inriktade mot webbdesign eller WordPress.

   Är väldigt dålig på att läsa personliga bloggar, har inte tagit mig tid till att leta upp bra sådana. Får bättra mig där.

   • Man läser väl kanske mest det man är mest intresserad av?
    Däremot är jag nyfiken av mig och ibland kan det hända att jag ”snöar in mig” i nåt ämne (aktuellt eller o-aktuellt) och då googlar jag (som alltid nästan) fram mig tills jag hittar länkar/artiklar eller bloggar som skriver om ämnet.

    Just nu är jag så trött på personliga bloggar och har varit ett tag, så har nästan raderat alla sådana bloggar från mina ”bookmarks”. Appropå ”bookmarks” läste jag ditt inlägg om det och jag är en sådan person som ÄLSKAR att göra listor och sortera, hålla ordning och reda osv. så jag har mina olika mappar i bokmärksfältet där jag sparar sidor/bloggar eller liknande i diverse kategori-mapp som jag skapat. Ibland blir mappen ”Läs sen…” lite väl fylld så då och då rensar jag och tar bort sånt som inte längre intresserar mig.

    Ang. tekninkbloggar/webbdesignbloggar har jag nog aldrig läst någon (!?) Jag ÖNSKAR att jag var bra på teknik och typ programmering och sådant för att kunna arbeta hemifrån. Men känns också som om att konkurrensen inom dessa yrken är och kommer bli ännu större eftersom tekniken hela tiden utvecklas..?

Lämna en kommentar