Bootstrap Studio

Bootstrap Studio, ännu en editor för Bootstrap

Jag gillar att koda webbsidor med hjälp av Bootstrap. Det gör att jag är nyfiken på att testa olika editors för just detta ändamål. Jag har testat några innan och nu är det dags för ännu en, Bootstrap Studio.

Bootstrap studio

Tidigare så har jag dels testat Pingrow, en editor för exempelvis Bootstrap. Jag har också testat en ren texteditor vid namn Atom, välkänd för många. Så nu när jag har testat Bootstrap Studio så är det självklart att jag jämför den med dessa. Främst då Pingrow.

Man skall komma ihåg en sak, Bootstrap Studio är relativt ny. Det innebär att den kanske inte är helt färdigutvecklad ännu. Mycket av det jag saknar kan komma i framtida versioner. Jag vet att en funktion som jag saknar kommer att komma snart och säkert blir det samma med andra funktioner.

Bootstrap Studio UIArbetsytan ser ut som ovan. På sitt sätt en rätt enkelt utseende men samtidigt tycker jag lite smått rörigt. Längst upp till vänster finns en lista över alla komponenter man kan jobba med. Dels de som ingår i Bootstrap men också dels färdiga delar att ladda ner och använda.

Under denna del så finns en översikt över sidans uppbyggnad, det är oftast denna del som man placerar komponenterna. För jag har upptäckt att det är lättare att exempelvis placera ut en kolumn på denna översikt än att göra det på mittdelen, där man ser hur sidan kommer att se ut.

Längst upp till höger har man möjligheter att ställa in allt tänkbart för kolumnerna. Exempelvis hur stor en kolumn skall vara, marginaler och padding eller fontstorlekar. Allt detta beroende på vilken komponent man jobbar med.

Under denna, längst ner till höger, finns en översikt över vilka sidor, filer så som cs och bilder man använder.

Omdömet

Arbetsytan är som sagt lite smått rörig tycker jag, i all sin enkelhet. Det är möjligt att man vänjer sig så småningom, men just nu tar det lite emot att jobba med Bootstrap Studio.

Något jag inledningsvis inte gillar är att man inte kan stänga av någon del som man inte vill använda. Exempelvis så känner jag ingen större nytta av att använda mig av den nedre högra delen där man ser alla filer i projektet. Denna skulle jag vilja ha möjlighet att ta bort och ersätta med något annat mer användbart. Men det går som sagt inte.

Det enda man egentligen kan ta fram och sedan ta bort är den del där man kan se hur HTML- respektive CSS-koden ser ut. Denna del kan man plocka fram om man vill se koden och sedan dölja den om man vill det. Bra, men har man denna del framme så döljer man i stället större delen av översikten över hur sidan ser ut. Detta händer i alla fall på min 15″-skärm. Jobbar man med en större skärm så får man kanske plats med mer.

Bootstrap Studio

Små saker att reta sig på

Jag tycker att det i Bootstrap Studio finns en del småsaker att reta upp sig på. För det första så tycker jag att det kan vara lite svårt att lägga till text i exempelvis en kolumn. Det känns lite väl krångligt tycker jag. Jag skulle uppskatta om det gick att skriva direkt i HTML-koden, men det går inte. Den koden kan man inte redigera alls.

Det går inte att ändra något av det som ligger i HEAD-taggen, inte ens sidans titel. Detta är riktigt dåligt. Men detta är det som jag vet skall komma i en kommande version så det är väl bara att vänta att se hur det blir med den saken.

En annan sak som jag retar mig lite på med Bootstrap Studio är att det inte går att arbeta med den eller de sidor som man jobbar med i en annan editor samtidigt. Det går alltså inte att göra vissa delar med Bootstrap Studio för att sedan göra vissa saker i exempelvis en texteditor. När jag jobbar med Bootstrap annars så kan jag göra en grundstruktur i Pinegrow för att sedan jobba med finliret i Atom. Ibland går jag tillbaka till Pinegrow för att göra vissa sak. Att kunna växla så går alltså inte i denna editor.

Bra saker med editorn

En del kritik än så länge, det finns fler negativa saker att säga dessutom. Men det finns bra grejor också. Bara den funktionen att man kan få en preview i en webbläsare är bra. Dessutom så är det i realtid, gör man en ändring så ändras det direkt i webbläsaren. Mycket, mycket bra.

Jag gillar också grundtanken med Bootstrap Studio. Tanken med editorn är bra men tyvärr så finns det än så längre rätt så många brister. Får man ordning på dessa så kan det bli en riktigt bra editor att jobba med när det gäller att göra sidor i Bootstrap. Bara att hoppas nu att de utvecklar programmet vidare.

Slutsats

Jag tror inte att jag kommer att använda mig så mycket av Bootstrap Studio, även om jag faktiskt skulle vilja det. Den känns inte helt färdig ännu och mycket saknas.

Jag kommer att jobba vidare med de editorer jag använder nu. Dels Pinegrow för vissa saker men främst att koda allt manuellt i Atom. Att sitta och koda sidor med drag and drop-metoden kan ha sina fördelar. Men allt blir mycket roligare om all kodning görs manuellt för hand. Framför allt så får man den koden man vill ha, inget annat.

Bilden längst upp kommer från Bootstrap Studis webbsida. De andra är skärmdumpar från min dator.

 

Lämna en kommentar