Bootstrap

Bootstrap gör det roligt med webbdesign

Jag har fått lite av en nytändning när det gäller webbdesign. Detta i och med att jag mer på allvar har börjat med Bootstrap. Helt plötsligt så har det börjat att bli kul med webbdesign igen.

Bootstrap gör det roliga roligare

Inledningsvis, vad är Bootstrap? Jo det är ett ramverktyg för CSS som används vid webbdesign. Egentligen så är det bara en CSS-fil med en stor mängd fördefinierade CSS-klasser. Sedan så hänger det med lite annat ”på köpet” också, exempelvis lite Javascriptfiler.

Som sagt, det är fördefinierade klasser i CSS det rör sig om.  Det är klasser som rör layout men också utseende och typografi. Med dessa klasser i Bootstrap så är det enkelt att designa ihop en sida som i grunden kan se riktigt snygg ut.

Det är dock inte alltid som man använder sig av de fördefinierade klasserna fullt ut utan man modifierar en del av dem kanske. Men man har ett ramverktyg som man använder för att börja jobba med en webbsida.

Byta utseende

Som sagt, man kan behöva ändra lite från de ursprungliga filerna i Bootstrap. Det kan vara enkla saker som att byta färger, typsnitt och fontstorlek. Detta gör man helt enkelt genom att skapa en ny CSS-fil som bara innehåller det man vill ha ändrat.

De finns de som har skapat helt nya CSS-filer bara för att få ett helt nytt utseende för sidor gjorda i Bootstrap. Dessa filer är det bara att ladda ner och ersätta med den ursprungliga CSS-filen. På så sätt så har man samma ursprungsläge som originalfilerna men med ett helt nytt utseende.

Varför Bootstrap?

Men varför då använda detta ramverktyg? Jo, för att det är enkelt. I alla fall så tycker jag det personligen. Det är lätt att komma igång med och lätt att jobba med. Det tog inte lång tid att lära sig hur det fungerar. Dessutom så skapar man snabbt sidor som kan se riktigt bra ut.

Jag använder mig av en editor som heter Pinegrow och som gör det ännu lättare. Visserligen tog det en stund innan jag riktigt förstod mig på editorn. Men när det väl började lossna så insåg jag hur kul det var att koda med Pinegrow.

I framtiden

Bootstrap 4 är på gång, förhoppningsvis nu i vår.. Just denna version väntar jag verkligen efter. ”Fyran” kommer att innehålla en hel del nyheter. Framför allt så ser jag fram emot att denna Bootstrap-version kommer att stödja Flexbox, vilket verkligen är efterlängtat.

Bilden kommer i från bloggen Technewsable.com

Lämna en kommentar