Stora Brogatan i Borås city

Borås City skall vara bilfritt, allt annat är fel

Läser ett inlägg i Citybloggen, en blogg Borås Tidning har om Borås City. Det är Anna Dahl som skriver att hon tycker att Borås City inte skall vara bilfritt. Jag håller inte med alls, personligen så vill jag ha mer avstängda gator i city. Betydligt fler än vad det finns just nu.

Bort med bilarna i Borås City

Delar av Borås city är redan avstängda för biltrafik och det är självklart positivt. Ta bara Österlånggatan från Södra Torget fram till (blivande) kongresshuset. Det var inte länge sedan man kunde köra bil där, men nu är det en trivsam gågata. Lika så är hela Stora Torget bilfritt nu sedan ett antal år tillbaka. Att man en gång i tiden kunde köra bil på en del av Stora Brogatan, den delen som nu kallas Gågatan har många yngre nog svårt att förstå. Tror ingen idag kan tänka sig att bilar skulle få köra på denna bit. Eller bilar på Sandwalls plats, skulle någon vilja ha det idag? Det var bara några år sedan det var en trafikerad gata.

Det finns som sagt många bilfria gator i Borås City redan och det är bra. Men för att city skall bli ett trevligt city (vilket det på många sätt inte är idag) så behövs det flera. Borås City skall vara till för människorna, inte bilarna.

Bilfria gator i framtiden

Det finns många gator man mycket väl skulle kunna stänga av i Borås city. Jag har tre som jag först och främst skulle vilja se bilfria. Min förhoppning är att de som fattar besluten i Borås så snabbt som möjligt överväger att göra dessa gator fria ifrån bilar.

Mina förslag är följande:

Lilla Brogatan

Gör Lilla Brogatan fri ifrån bilar från Hallbergsplatsen upp till och med Allégatan. Denna bit är idag så kallad gårdsgata. Med andra ord skall den vara till för gångtrafik och bilar skall rätta sig efter de gående. En bra tanke men alla som har gått ut med denna gata ser att det inte fungerar. Bilisterna visar ingen hänsyn alls till de gående.

Nu är Lilla Brogatan avstängd mellan Hallbergsplatsen och Västerlånggatan sedan en tid tillbaka i och med byggandet vid Pallashuset. Sedan slutet av november är gatan delvis öppen för gående. Mitt önskemål att den blir till för gående även i framtiden. Den bit som är öppen idag samt ända fram till Allégatan.

Västerlånggatan

Jag vill ha Västerlånggatan avstängd, i alla fall en liten bit. Min tanke var att den skulle vara bilfri mellan Torggatan och Teaterbron. Nu ser det ut som om den kommer vara bilfri mellan Teaterbron och Lilla Brogatan och detta är bra. Men varför inte göra den helt bilfri den lilla bit som är fram till Torggatan.

Västerlånggatan har varit avstängd en tid nu i och med att den har byggts om. Det har varit riktigt trevligt och skönt att slippa bilarna där. Gör Västerlånggatan som en förlängning av Stora Torget som sträcker sig ända ner till Sandwalls plats.

Jag jobbar på Stora Brogatan i närheten av Västerlånggatan. Passerar dagligen gatan på väg till jobbet och det är så otroligt skönt att slippa bilarna där tycker jag.

Allégatan

Mitt kanske mest anmärkningsvärda förslag är att delvis stänga av Allégatan för bilar. Tror det blir ett svårt beslut att genomföra men det skulle vara ett verkligt lyft för Borås City.

Jag skulle vilja se att Allégatan stängs av från Åsbogatan fram till åtminstone Yxhammarsgatan, helst ända fram till Järnvägsgatan.

Helst avstängd skulle jag inte vilja ha den. Min tanke är att den skall vara öppen för transporter av gods och människor. Låt bussarna köra där men inte bilar är min tanke. Jag vill helst ha bort bussarna ifrån Södra Torget och flytta dem till Resecenter och delar av Allégatan.

Parkeringar

Jag kan inte förstå varför man måste köra med bil ända fram till dörrarna hos affärerna. Det finns gott om parkeringar runt om city på ett avstånd som man mycket väl klarar av att gå. Jag personligen är lätt rörelsehindrad men ser inga besvär med att gå några hundra meter.

Det finns parkeringshus i Pallashuset, Gina Tricot och Midashuset samt vid Yxhammarsgatan. Det finns stora parkeringar vid Krokhallstorget, Badhuset, och Högskolan, bara för att nämna några. Alla med gångavstånd till Borås city. Dessutom så går alla bussar till stan till Resecenter och Södra Torget, båda väldigt centralt. Man behöver med andra ord inte ta bilen ända in till Borås city.

Det finns många andra städer i Sverige som är mer bilfria än Borås. Jag brukar ta Halmstad som exempel, staden där jag är född och som jag besöker ibland. Den är mer bilfri som sagt, men ingen klagar över det. Inte de som besöker centrala delarna av staden och inte de som har affärer där.

Man kan driva en affär framgångsrikt utan att låta kunderna parkera direkt utanför dörren. Jag tror att många hellre väljer en affär på en bilfri gata än en gata med bilar. Personligen besöker jag hellre affärer på gågator än de som finns på icke gågator.

Ett bilfritt Borås city är ett trevligt Borås city.

Lämna en kommentar