Jag skriver aldrig om kändisar och deras liv och det är ytterst sällan jag skriver om musik. Men det känns nästan nödvändigt att skriva om det vi fick reda på under måndagsmorgonen den 11 januari i år – David Bowie är död.

Bowie är död

Egentligen så måste jag erkänna att jag inte direkt har någon personlig relation till Bowie. Jag har aldrig varit ett större fan av han och hans musik. Visserligen så köpte jag The Rise And Fall Of Ziggy Stardust på vinyl någon gång i tonåren men såvitt jag minns nu så var det den enda skivan jag har haft med David (har inga skivor kvar idag, verken på vinyl eller CD).

Det är inte så att jag ogillade hans musik. Han har gjort enormt många bra låtar, låtar som kan vara en hel del år gamla men ändå ständigt aktuella. Mina personliga favoriter av hans låtar exempelvis Life On Mars, Space Oddity, Let´s Dance och Heros, bara för att nämna några.

Jag gillar alltså många av hans låtar men har ändå aldrig fastnat för honom så mycket att jag lyssnar på hans skivor i någon större utsträckning. Kanske är det dags för en ändring på den punkten nu. Det mesta av vad han har gjort finns på Spotify så kanske är det dags att upptäcka och uppleva David Bowie nu när han inte längre finns bland oss.

Det sägs att många blir legender först efter det att de har dött, att man inte når någon storhet under sin livstid. Med Bowie känns det inte som om det var så, han var väldigt stor under sin livstid. Men jag tror han kommer att bli allt större nu när han har gått bort.

Jag är övertygad om att hans musik kommer att leva vidare under många årtionden framöver och Bowie kommer säkert sälja stora mängder skivor framöver. Han är en av de få artister vars musik alltid kommer att leva även om artisterna inte längre finns bland oss.

Så – Bowie är död, länge leve Bowie.

Bilden kommer ifrån Studionews och används med en öppen licens.

Download PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *