Caféer i Borås

Caféer i Borås som jag minns extra mycket

Jag gillar att då och då gå ut och fika. Sanningen är kanske den att intresset har avtagit en aning, det var mer förr i tiden som jag sprang på caféer jämt och ständigt. Men det är fortfarande rätt trevligt och mysigt att då och då gå ut och ta en kopp kaffe på något av alla de caféer i Borås som finns.

Caféer i Borås

För det är så att Borås verkligen är en caféstad. Här vimlar det av caféer av olika sorter och olika prisklassar. Lite lätt överdrivet så kan man säga att det finns minst ett café på varje gata i stan, lätt överdrivet sagt alltså.

Men trots att det numera finna många caféer i Borås så har det funnit många andra genom åren, ställen som idag inte finns kvar, inte rent fysiskt i alla fall men i mitt minne existerar de fortfarande.

Nittio 10/Mozart

Ärligt talat så minns jag inte exakt vad detta café hette från första början, men jag tror det var Nittio 10 och att det stavades just så. Det bytte sedermera namn till Mozart har jag för mig och fick en lite mer tysk/österrikisk inriktning. Det låg i alla fall på Stora Brogatan, i den lokal där nu restaurangen Eest  huserar.

Detta ställe var länge ett av mina favoriter bland alla caféer i Borås. Jag och mina dåvarande kompisar träffades under en tid här varje söndagskväll och tog en fika. Rätt dumt i och för sig att sitta på ett café och dricka en massa kaffe en söndagskväll när man skulle upp tidigt och jobba på måndagen, det blev inte många timmars sömn oftast. I alla fall, minns i alla fall att jag brukade ta en kopp kaffe och en köttbullesmörgås med rödbetssallad. Det var standard nästan. Minns också att de hade en otroligt god bananasplit där.

1800

Café 1800 var en annan favorit bland alla caféer i Borås. Det låg på Allégatan, i nuvarande La Copitas lokaler. Även om det låg i centrum så låg det ändå lite vid sidan om och det var oftast rätt lugnt och tyst i lokalen. Man fick gå upp några trappsteg och handla det man skulle äta, ungefär där La Copita idag har sin bar. Café 1800 var i och för sig ett café men vad jag minns än i dag var att deras sallader var väldigt goda.

Andra caféer i Borås

Dessa ställen jag har tagit upp är caféer i Borås som inte har varit borta så där jättelänge. Det finns även en del som jag minns som fanns längre tillbaka i tiden. Exempelvis så minns jag från min gymnasietid att vi gick till ett ställe på Allégatan, i huset Munin innan det huset renoverades. Idag så finns Café Tant Grön i huset, på gatuplan. Men det café som jag tänker på låg en trappa upp. Vad det hette kommer jag inte ihåg, inte heller direkt hur det såg ut där inne bortsett ifrån att, och det är nog egentligen det enda direkta jag minns av det, golvet lutade rejält. Det var i och för sig kanske inte så konstigt, huset var riktigt gammal och nergånget innan det byggdes om.

Ett annat av alla de caféer i Borås som inte finns längre men som jag gick ofta på förr var ett ställe som låg på Åsbogatan, i höjd med Bäckängsgymnasiet. Jag gick en tid på den skolan (1 termin) och vi gick ofta tid under den tiden. Minns inte heller vad detta café hette men ägaren har jag för mig hette Bill. Detta café var lite unik på så sätt att jag misstänker att det mesta inne i lokalen var fixade på loppmarknader. Borden och stolarna var alla olika och detsamma gällde också exempelvis kaffekoppar, tallrikar och bestick. Köpte oftast en ostfralla när jag var där och fikade. Var frallorna slut och det var mycket folk i lokalen så hände det att man själv fick gå ut i köket och bre en smörgås.

Caféer i Borås nu för tiden

Det var en del av de caféer i Borås som jag har haft som favoriter och som inte finns kvar längre. Men vad har jag för favoriter av alla de som nu finns kan man undra.

Främst så gillar jag Espresso House. Då är det den på Stora Torget jag fikar mest på. Men den som finns på stationen är också mycket bra. Deras kaffe är helt klart bäst i stan och caféet är det mysigaste som finns här.

Café Tant Grön har jag nämnt, ett bra och trevligt ställe. När jag fikade där så gjorde jag det gärna tidigt då det är lugnt i lokalen. Det kan vara rätt stimmigt där om det är mycket folk. Har en riktigt god lunch kan tilläggas.

Bakgården är mysigt, men det var ett tag sedan jag var där nu. Är som bäst sommartid då man kan sitta ute på bakgården.

Orion är så vitt jag vet det äldsta av alla caféer i Borås. I alla fall som finns kvar än idag. Trångt men mysigt, trevlig uteservering sommartid.

Kaffehörnan är ett mysigt ställe, inne i Akademibokhandeln på Stora Torget. Mysigt och lugnt och med trevlig personal. Tror det är ett lite underskattat ställe eftersom det sällan är så många besökare där.

Det var en del om alla caféer i Borås. Både om ställen som inte längre finns och ställen som fortfarande är igång.

Foto via Visualhunt.com

Lämna en kommentar