creative commons

Creative Commons låter som en riktigt vettig idé

Hörde lite om Creative Commons idag och blev lite nyfiken så jag var smått tvungen att gå in på deras sida och läsa lite mer om det. Nu läste jag dock inte allt, det fanns massor med information angående detta, men jag lyckades i alla fall skapa mig en liten uppfattning om vad det hela handlar om.

Vad är Creative Commons?

Enkelt uttryckt så handlar Creative Commons om rättigheter gällande upphovsrätten för olika saker som publiceras på Internet, det kan exempelvis vara fotografier eller musikalster, bara för att nämna två saker.

Creative Commons handlar om att erbjuda dessa alster fria men med ibland vissa resektioner. Det finns idag sex olika nivåer av Creative Commons där de har olika begränsningar i rättigheterna. I grova ord så sträcker de sig ifrån att alter är helt fria att använda till att man inte får använda dom kommersiellt och de inte får bearbetas.

Jag och Creative Commons

Jag har känt till detta regelverk en tid men har aldrig satt mig in i det direkt. Inte förrän idag alltså. Det låter riktigt intressant måste jag säga. I och med att jag ofta (dock inte alltid) hämtar bilder i från olika sidor på Internet. Sidor där man kan ladda ner bilder gratis, exempelvis Pixabay eller Visualhunt så är det ju inte mer än rätt att jag själv delar med mig av mina egna foton om nu något skulle vilja använda dessa. Jag har varit väldigt dålig på detta innan skall jag erkänna.

Så nu så skall jag inledningsvis läsa på vad som gäller för de olika licenserna av Creative Commons. Sedan så skall jag välja ut en del bilder som jag skall släppa enligt lämplig licens. Jag tänker ta ett antal bilder först för att testa lite och sedan utöka antalet bilder efter hand.

Måste också, dessutom, bli bättre på att tala om varifrån jag har hämtat bilderna jag använder. Samt även vem som har tagit foton när jag använder en annans fotografs alster. Jag har försökt göra det den sista tiden men har många inlägg där denna information inte finns.

Loggan kommer i från Creative Commons.

Lämna en kommentar