Dagbok

Dagbok – En bok som har förärats en speciell dag

Igår, den 12 maj, så var det dagbokens dag. En speciell dag för alla de som skriver dagbok helt enkelt. Eller egentligen så finns det en helt annan anledning till att denna dag finns.

En dag för en dagbok

Om jag har förstått det hela rätt så var den 12 maj en dag då något arkiv i Storbritannien uppmanade för många år sedan att skicka in sina dagboksanteckningar just för den dagen. Anledningen var att man ville skapa en typ av tidsdokument just för en dag. Arkivet ville helt enkelt samla in invånarnas tankar och upplevelse en viss dag och spara dem.

Detta har sedan fortsatt och har spridits sig runt om i världen. Jag vet inte hur mycket detta uppmärksammans i Sverige om jag skall vara ärlig. Vet inte om det finns något arkiv som samlar in svenskarnas dagbok för just denna dag. Men på sätt och vis så vore det intressant. Det ger en bra inblick hur vi tänkte, tyckte och levde. Ett perfekt material för framtidens forskare.

Jag och dagböcker

Jag har aldrig varit någon framgångsrik författare av dagbok. Har försökt några gånger men dessa försök har snabbt upphört. Det är synd på sätt och vis. Tänk om man hade dagböcker för hela ens liv sparande. Allt man har gjort, upplevt och funderat på under hela ens livstid. Vad skoj men samtidigt kanske skrämmande det vore att läsa.

Tänk dessutom om ens föräldrar skrev ner saker från den dagen man föddes och om man sedan tog vid när man hade lärt sig skriva. Att hela ens liv fanns nedskrivet i en dagbok. Det vore så här på gamla dagar något som verkligen vore kul att läsa.

Men som sagt, att skriva dagbok har tyvärr aldrig varit något för mig. Tyvärr.

Bloggar vs. dagbok

Jag bloggar ju i och för sig. Men jag tycker inte det är samma sak som att skriva dagbok. Okey, vissa bloggar i dagboksformat, skriver i sin blogg saker de har gjort och varit med om. Men den typ av blogg är inte riktigt min melodi. Inte just nu i alla fall, det var det kanske mer för många år sedan. På den tiden som bloggandet inte var vad bloggandet är nu utan mer i form av dagbok.

För på den tiden jag började skriva små alster och lade ut de på nätet så var det inte i ett bloggformat. Det kallades till och med inte för blogg utan för att skriva Dagbok på nätet. Då skrev jag kanske mer i dagboksform än vad jag gör idag.

Foto via Visual hunt

Lämna en kommentar