Dela med sig - Svampar på stubbe

Dela med sig till andra är en självklarhet

För en tid sedan så skrev jag ett blogginlägg om Creative Commons. Med andra ord de rättigheter som finns för att dela med sig fritt av material, exempelvis foton, på nätet. Jag skrev då att jag funderade att sätta en CC-licens på en del foton jag hade tagit. Det gäller foton som ligger på Flickr.

Dela med sig till andra

Nu är det gjort, åtminstone för merparten av de bilder som jag än så länge har lagt upp på Flickr. Jag tog inte alla till en början med, kommer kanske göra det så småningom. Dessutom så har jag experimenterat med lite olika varianter av de olika CC-licenser som finns att välja mellan. Det skall bli kul att se hur detta kommer att utvecklas. Det troliga är att jag kommer att dela med mig av flera foton med tiden.

Med att lägga en CC-licens på mina foton på Flickr är inte det enda jag har gjort när det gäller att dela med mig av foton. Jag brukar ofta, för att inte säga väldigt ofta, ladda ner foton i från Pixabay när jag behöver foton hit till bloggen. Efter att ha funderat lite så kom jag fram till att det är inte mer än rätt att jag laddar upp bilder själv och låter andra ladda ner dessa om de är intresserade.

Duger mina foton?

Jag var dock lite osäker på om mina foton dög till detta så jag beslöt mig för att testa med tre olika foton. Ett av dessa godkändes inte (alla foton granskas för att se om de når upp till de krav Pixabay har på foton) men två godkändes igår. Det roliga är att båda fotona har besökare tittat på och ett av de båda är i skrivande stund nerladdat av sju personer och favoritmarkerat av en. Detta är jag oerhört glad och stolt över.

Nu kommer jag självklart att ladda upp fler foton och dela med mig av dessa. Det har ju visat sig att det finns andra som gillar mina foton och vill använda sig av dom. En kick för självförtroende med andra ord. Det är extra kul att de foto som är nedladdat av en del är det foto som jag är mest stolt över. Foton som jag gillar mest av alla de foton jag har tagit.

Visst kunde jag har struntat i att dela med mig av dessa foton och behålla dom för mig själv. Jag kunde också välja att försöka sälja dom. Men ärligt talat så tror jag inte att någon skulle ha köpt något av dessa foton. Nu får de chans att ladda ner dem gratis och på så sätt sprids mina foton ut till andra. Förhoppningsvis ger det mig något i slutändan också. Men bara det faktum att bilderna är nedladdade är ett erkännande i sig.

Fotot är taget av mig själv.

Lämna en kommentar