Plugin till Wordpress

Fem plugin till WordPress jag rekommenderar – Del 2

Detta är del 2 i inlägget om mina favoriter bland alla de plugin som finns till WordPress. Del 1 finns här.

Bra plugin till WordPress

UpdraftPlus Backup/Restore

Att göra en backup av sin WordPressinstallation är alltid nödvändigt. Visserligen får man hoppas på att ens webbhotell gör backuper ofta men det är alltid bra att göra det själv med jämna mellanrum.

Det finns många plugins för detta och jag har testat en del. Detta är det som jag trivs bäst med och har kört ett tag. Det kanske inte är det bästa men gott nog för mig personligen och jag trivs med det.

Men kan ställa in vad det skall ta backup på, hur ofta, hur många backuper som skall sparas och man har dessutom en valmöjlighet att spara ens backuper på en lång lista med olika ställen.

Personligen så kör jag en backup om dagen, detta eftersom jag uppdaterar dagligen. Jag väljer att göra det på rubbet, med andra ord så får jag en backup på databasen, temat, plugins, mediebiblioteket med mera med mera. Min backup sparas automatiskt på Dropbox och jag har hela tiden fem sparade backuper. Allt sköts automatiskt dagligen utan att jag behöver tänka på något. Precis så som en bra plugin för backuper skall fungera.

Det är dessutom väldigt lätt att återställa en backup om man skulle behöva det (har gjort det en gång) och man kan om man vill ta manuella backuper utanför de schemalagda.

 Wordpress SEO

Skrev igår om att jag tycker det finns två saker som jag inte tycker WordPress är så bra på. Det ena, som jag skrev om igår, var säkerheten. Det andra som WordPress enligt mig inte är bra på är sökmotorsoptimering, eller SEO som man oftast säger. För det är ju så att i grunden så finns det mycket som saknas när det just gäller SEO i WordPress. Dock så finns det många teman där det finns bra möjligheter att påverka förutsättningarna för just SEO-arbetet i WordPress.

Men även om det som sagt finns teman som är bra så kan man med detta plugin från Yoast påverka sitt SEO-jobb ännu bättre. Det är ett bra plugin som man kan göra mycket med. Dock är det kanske inte alltid så lätt att förstå sig på det, speciellt inte om man inte är insatt hur man skall tänka ur ett SEO-perspektiv. Det finns många bra handledningar på nätet för hur man allra bäst skall ställa in allt för att få ut så mycket som möjligt av detta plugin. Bland annat så finns det en del bra filmer på Youtube. Dessutom så finns det mycket att läsa på Yoast webbsida, det är för övrigt en sida som man bör titta in på då och då, där finns det mycket läsvärt om både SEO och WordPress och speciellt kombinationen dom emellan.

Broken Link Checker

Sist av allt ett plugin som just gör det som det låter att den gör, kollar brutna länkar.

Det där med brutna länkar är något som även påverkar jobbet med att sökmotorsoptimera sin webbsida. Att ha länkar som inte fungerar är inte något som är positivt. Har man dessutom samlat på sig en massa sidor och inlägg så finns det en stör möjlighet att man har många länkar också (jag har 1771 länkar innan detta inlägg) och då är det svårt att manuellt gå igenom alla för att se om de fungerar.

Detta plugin håller hela tiden koll på vilka länkar som fungerar och inte fungerar. Är det så att någon länk helt plötsligt av någon anledning slutar att fungera, det kan ju vara så att en sida byter adress eller helt enkelt försvinner) så får man dels ett mail om det och dels en påminnelse om det inne i WordPress när man har loggat in. Man får också hjälp med att åtgärda problemet. Till exempel genom att ta bort länken helt och hållet eller ange en ny URL.

Inte kört det så länge

Jag har inte kört med detta plugin så där jättelänge om jag skall vara ärlig. När den hade kollat igenom alla länkar efter installationen så hade jag cirka 70 länkar som inte fungerade. Detta var ju inte så vidare bra. Det skulle ha varit svårt att upptäcka alla dessa manuellt. Men med hjälp av detta plugin så fick jag en sammanställning på vilka länkar det var och var de fanns. De var då inga som helst problem att åtgärda dessa (även om det tog sin tid).

Nu kan jag åtgärda felaktiga länkar så fort de dyker upp, vilket naturligtvis är en stor fördel.

Detta var allt om de fem plugin som jag har installerad och som jag är mest nöjd med. Det finns med stor sannolikhet en massa andra plugins som är bra och som jag ännu inte har upptäckt. Som jag skrev igår så finns det tusentals plugin och det går ju inte att gå igenom alla dessa för att hitta guldkornen. Man får helt enkelt lite på inlägg som dessa jag och många andra med mig skriver ibland.

Fotokredit: thisismyurl via Visualhunt.com / CC BY-SA

Lämna en kommentar