Plugin till Wordpress

Fem plugin till WordPress jag rekommenderar – Del 1

Jag gillar WordPress, de som känner mig blir säkert inte överraskade av att få höra det. Jag har under många år varit en inbiten WordPress-anhängare av relativt stora mått. fast ärligt talat, under de senaste åren så har mitt tycke för WordPress svalnat lite eftersom jag tycker att detta CMS har blivit lite för stort . En av de bästa sakerna med WordPress är att man kan skräddarsy sin installation så att den får de funktioner man vill med hjälp av olika plugin.

Plugin till WordPress

För det är just det man gör med plugins, man lägger till extra funktioner. Det finns åtskilliga tusen plugins att ladda ner, de flesta är gratis medan några kostar en slant. Alla dessa plugins (dock säkert med några undantag) är till för att få extra funktioner som ej finns med i grundinstallationen av WordPress. Men som sagt, det finns tusentals att välja mellan och det kanske är svårt att hitta rätt och få fram de guldkorn som trots allt finns.

Lista på fem plugins

Jag tänkte här lista de fem plugins som jag tycker är de bästa, i alla fall är det de som jag har använt mig mest av och som jag inte skulle kunna klara mig utan. Men om de är de bästa för alla är ju en helt annan sak. Smaken är ju ni alla vet olika och även ens behov av plugins skiljer sig från användare till användare.

Ett problem, skall jag säga inledningsvis, är att jag har lite för många plugins installerad i den WordPressinstallation som jag har för denna sidan. Just nu så kör jag hela 16 stycken och det är lite väl många. Skulle helst vilja komma ner i under tio men det är svårt att välja ut de som jag skulle plocka bort.

Visst, jag har ett plugin som kollar om det har kommit nya versioner av det tema jag använder mig av och i så fall så uppdaterar den temat. Det här skulle jag kunna avaktivera och bara köra igång när en ny version kommer (får mail om det). Jag behöver detta plugin för att uppdatera men annars så fyller det ingen funktion.

Plugins jag inte använder längre

Jag har också ett tag använt mig av ett plugin som heter Admin Colums. Det är egentligen en helt onödig funktion som man mycket väl skulle kunna klara sig utan. Vad den gör att man som användare kan lägga ner extra kolumner med funktioner i till exempel listan över inlägg eller listan över bilder i mediabibilioteket. Man kan också arrangera om kolumnerna och ta bort sådana man inte vill ha. Egentligen rätt onödigt och man skulle mycket väl kunna klara sig utan detta plugin men jag gillat att få fram extra information så som exempelvis antalet ord i inläggen eller hur stora bilderna jag har laddat upp är om man räknar höjd och bredd.

Men nu alltså, över till de plugins som jag gillar och rekommenderar.

All In One Security

Först av allt ett plugin som höjer säkerheten hos WordPress. Just säkerheten är en av de två (den andra kommer strax) punkter som jag inte gillar med WordPress. Uppriktigt sagt så är säkerheten urusel.

Jag har testat en del olika plugins för att höja säkerheten. Just denna, All In One Security, är den jag har fastnat mest för. Man får dels lite tips om hur man kan agera för att få en bättre säkerhet och man kan dessutom så hur säker ens installation är genom att detta plugin gör en analys och ger ett resultat i skalan 0 – 450. Min installation ligger just nu 145 vilket är hyfsat säkert men det finns en hel del kvar att göra.

En av de funktioner jag gillar mest är att man kan byta namn på inloggningssidan till WordPress. Istället för att exempelvis ha domänen/wp-admin så kan man ha något helt annat. Helst en liten konstig URL, vilket försvårar vid intrångsförsök. Den tar inte bort alla intrångsförsök men sedan jag bytte URL så är de minskat väldigt mycket.

En liten rolig detalj med detta plugin är att jag ville testa hur bra det är. Så jag gjorde en ny installation av WordPress på en annan domän och maxade upp säkerheten så att jag nådde upp i 460. Detta resulterat i att jag, visserligen på grund av ett misstag från min sida, inte längre kom åt den sidan.

Recive Old Post

När man har skrivit en massa inlägg under några år och samlat på sig många så är det lätt att lite äldre inlägg glöms bort, vilket inte är bra. Det är just det som detta plugin hjälper en att undvika.

Den postar helt enkelt länkar till olika sociala medier med jämna mellanrum, länkar till äldre blogginlägg. Man kan ställa in hur gamla inlägg man vill marknadsföra. Hur ofta det skall komma ut länkar och man kan även om man vill utesluta vissa inlägg.

Jag har personligen gjort som så att det kommer ut en ny länk till Twitter och en till Facebook var åttonde timma. Just Twitter och Facebook är de två social medier som man kan använda sig av i gratisversionen av detta plugin. Köper man det så får man tillgång till flera.

Med hjälp av detta plugin så har jag fått betydligt fler besökare till sidan, vilken är meningen med detta tillbehör.

Inser att detta riskerar att bli ett långt inlägg. Så jag tar och delar upp det i två delar i stället. Del två kommer i morgon.

Fotokredit: thisismyurl via Visualhunt.com / CC BY-SA

Lämna en kommentar