Borås

Tre nya fina filmer om Borås

Detta inlägg om filmer om Borås publicerades första gången den 26 september 2014. Nu är det omgjort och uppdaterat och publiceras igen.

Filmer om Borås

Skrev för  cirka en månad sedan ett inlägg om lite filmer som finns spridda på Internet och som på det ena eller andra sättet marknadsför Borås.

En av dessa filmer var en film som reklamfirman Rekyl (numera Brainforest) spelade in i ett uppdrag av Swedbank och som sedan skänkte till Borås Stad. Den filmen är väl värd att se igen så varsågod.

Nu har jag upptäckt att det har kommit tre filmer till som Rekyl ligger bakom, tre filmer som spinner vidare på filmen ovan men som bygger på tre olika teman, ett tema för varje film.

Film ett handlar om alla skulpturer som finns i stan. Borås kallas ju för skulpturstaden eller till och med för skulpturhuvudstaden. Filmen visar en hel del av alla de skulpturer som finns i Borås, ändå är det bara en liten del av alla de skulpturer som finns runt omkring i staden.

Skall jag vara ärlig så vet jag inte hur många olika skulpturer vi har här i Borås. Det är många och som boråsare så vet man att de finns där men det händer ofta att man inte tänker på dem. Är så van att det på nästan (nåja inte riktigt) alla gator och torg står en skulptur. De har liksom blivit en del av ens vardag. Nu är dessutom staden utsmyckad med väggmålningar under No Limits-festivalen, Något jag hoppas kunna blogga om senare när jag har varit runt och fotat en del av verken.

Film nummer två handlar om idrott i Borås. När man tänker på Borås och idrott så är det nog så att det är Elfsborg man tänker på. Inte så konstigt kanske, Elfsborg är för tillfället de mest framgångsrika utövarna av idrott här i stan. Men det finns så mycket mer, vi har friidrottare, triathleter, simmare, roddare, golfare, ryttare och mycket mer på den absoluta elitnivån. Dessutom så tippar många att stadens basketstoltheter i år kommer att ta SM-guld. Förra året slog de förövrigt rekord i antal segrar på raken i Basketligan. 22 segrar på raken blev det under förra säsongen innan laget förlorade sin första match.

Inte nog med det, Borås har genom åren haft stora framgångar i andra idrotter. Här ifrån staden har det kommit världsmästare i bordtennis, skidor, det har funnit framgångsrika backhoppare, motocrossförare och cyklister.

Nu är också Borås inne i en period då det ordnas stora evenemang här i stan. Förre året gick SM i friidrott i Borås. I år ordnades SM-veckan här under en vecka i somras och nästa år är det dags för orienteringstävlingen O-ringen.

Film nummer tre handlar om näringslivet här i stan. Borås är staden som egentligen blev till genom att vi här hade knallarna. Det var kan man säga dåtidens postorderföretag. Knallarna gick runt mellan byarna och sålde exempelvis textilier. Sen blev staden postorderstaden, här fanns de flesta av de stora postorderföretagen, Halens, Ellos, Josefsson, Hobbex och H&M postorder. Nu är det e-handel som är det nya, Borås är e-handelsstaden nummer ett. Många företag inom e-handel har sina verksamheter här, bland de stora finns Nelly och Netonnet. Mitt i allt detta så fanns det massor av textilindustri här så som Algots och Oscar Jacobsson, bara för att nämna några.

Men det finns så mycket mer än e-handel. Gina Tricot har sitt huvudkontor här i stan(för övrigt enligt mig i den snyggaste och läckraste byggnaden i stan) och de har lite tagit över efter JC och Kapp-Ahl som tidigare hade sin bas här i Borås.

Andra stora kända företag härifrån är exempelvis Eton som gör skjortor, Hööks som säljer utrustning för ryttare, Hemtex inom hemtextil, Didriksson som säljer regnkläder, bara för att ge exempel på några Boråsföretag.

Inte nog med det, här forskas det intensivt på nya områden, framför allt inom textil och då är Simonsland lite av navet för detta. Plus naturligtvis SP där det forskas inom många områden.

När man ser alla dessa filmer så är det inte utan att man blir, ursäkta språket, jäkla stolt över att bo här i Borås.

Bilden kommer ifrån Borås.com

Lämna en kommentar