Gustav Adolfkyrkan - fotorundtur i Borås.

Fotorundtur i fina Borås

Detta inlägg om min fotorundtur i Borås publicerades första gången 24 april 2014. Nu har jag ändrat lite och publicerar inlägget ännu en gång.

Fotorundtur i Borås

Gjorde en liten utflykt, eller rättare sagt en fotorundtur, runt omkring i Borås idag, mest för att jag hade lite ärenden på olika ställen i stan. Passade på att plåta lite samtidigt och självklart så vill jag terrorisera mima bloggläsare med en massa bilder. tyvärr så var det inte världens bästa ljus ute, en konstigt solljus meden massa dis i.

Denna fotorundtur började på PA Halls-terrass (egentligen hade jag ett ärende i närheten först men det var där telefonens kamera kom fram första gången).

PA Halls-terrass är döpt efter konstnären Peter Adolf Hall som föddes i Borås 1739 och dog i Frankrike 1793. Han var bland annat hovmålare vid det franska hovet och målade många av de franska kungligheterna under 1700-talet. Dessutom så var han medlem i den Franska konstakademin.  Han var mest känd för sina miniatyrmålningar.  Dessa finns idag på många ställen runt om i världen. Besöker ni Borås någon gång så rekommenderar jag ett besök på konstmuseet som ligger i kulturhuset vid PA Halls-terrass, där finns en fin samling av hans målningar.

Förut så var PA Halls-terass en rätt trist historia som till största delen upptogs av en parkering och en stor konstig fontän. För ett par år sedan så renoverades hela stället, som förövrigt ligger mellan Kulturhuset, Gustav Adolfs-kyrkan samt Bäckängsskolan (Borås äldsta skola). Nu är det ett fint torg som är i stort sätt bilfritt (det finns en handikapparkering samt att det idag var en massa arbetsbilar där eftersom de rensade rabatter och klippte gräs där). Man har byggt fina trappor upp mot kyrkan (som invigdes 1906 ) och terrassen, anlitat en fontän nedanför kyrkan och prytt terrassen med en massa konstverk samt byggt en uteservering till det nya caféet i Kulturhuset.

Efter detta gick min fotorundtur till Borås  Textile Fashion Center, eller Simonsland som det heter i folkmun. Det här är ett gammal fabrikskvarter som var på väg att förfalla. Då beslöts det att kvarteret skulle renoveras. Vissa delar revs, en del byggdes nytt men stora delar är de ursprungliga byggnaderna som renoverades upp. Idag så finns här bland annat Textilhögskolan, en massa andra utbildningar, kontor för en massa företag, Drivhuset (som hjälper studerande igång med egna företag), restaurang, café, bostäder och om ett par veckor även Textilmuseet, som mycket mer. Det har blivit något enormt fint av dessa gamla fallfärdiga hus som en gång i tiden stod där.

Besöket börjades med en god sallad på caféet med trevligt sällskap, sen så gick jag runt huset och tog lite kort. Bland att på den nybyggda restaurangdelen vars fasad föreställer en massa hålkort som en gång i tiden användes i textilindustrin, till exempel för att skapa mönster på tyger. Dessa hålkort som finns på fasaden lär skapa Borås Stadsvapen.

 

 

Lämna en kommentar