Wordpress functions fil

Functions.php – filen som kan ställa till det

Filen functions.php kan ställa till det ibland, väldigt mycket om man har otur. Igår var det min tur att strula till det en aning. Eller rättare sagt såpass mycket att hela min webbplats kraschade ihop fullständigt. Det är inte första gången det inträffar för mig.

Functions.php

Inledningsvis så skall jag skriva några ord om vad denna fil gör och har för syfte. Det är en film som ingår i WordPress och i denna lägger man den kod som gör att man kan få lite extra funktioner i WordPress. Så kan man enkelt beskriva funtions.php.

För en tid sedan så skulle jag lägga till lite kod för att få en ny funktion. Tyvärr så strulade jag till det en aning. Det hela slutade med att sidan helt och hållet försvann, allt som visades var ett felmeddelande.

Nu löste det sig rätt lätt ändå, detta dels med hjälp av webbhotellets support (tack Citysites) och dels genom att jag helt enkelt raderade filen via FTP. Jag använder mig av ett childtema så i princip behöver jag inte den filen i och med att den ärver ifrån huvudtemat. Jag förlorade ett par funktioner med det är inte hela världen, det var bara lite småsaker som jag kan klara mig utan.

Men kontentan av detta är att man skall vara extremt försiktig när man ändrar i functions.php (och även i andra WordPress-filer). Det kan ställa till en hel del skada om det går snett. Självklart så skall man, vilket jag inte gjorde, ta en backup av filen först. Det vore enkelt att ladda ner filen via FTP först innan jag ändrade i den, skulle det gå snett (vilket det nu gjorde) så var det bara att skicka upp en fungerande fil igen och allt skulle vara frid och fröjd. Lätt att vara efterklok, som vanligt.

Inte första gången

Det är inte första gången som jag strular till det med functions.php. Råkade för några år sedan göra det med en kunds fil, på den tiden jag jobbade med Internet. Det var såpass illa att hans webbsida försvann i några timmar. Tack och lov så gick det relativt snabbt att återställa den genom webbhotellet (ingår i samma företag som jag jobbade på) och ingen större skada var skedd. Tror inte ens kunden märkte att hans sida var ner en liten stund, jag sa i alla fall aldrig något.

Den gången lovade jag mig själv att alltid göra en backup på functions.php när jag skall ändra i den. Ett löfte som jag igår kväll totalt hade glömt bort.

Fotokredit: Huasonic via Visualhunt / CC BY-NC

Lämna en kommentar