Helikopterpengar

Helikopterpengar är det något att ha?

Läser lite om det uttalade som visa Riksbankschefen Cecilia Skingsley kom med i veckan, nämligen det att Riksbanken skall kunna skänka alla svenska medborgare en summa pengar, så kallade helikopterpengar. Anledningen är att Riksbanken vill att medborgarna skall ta dessa pengar och gå ut och handla upp dem och på så sätt få fart på den svenska ekonomin och driva upp inflationen.

Helikopterpengar

För som alla vet så är det lite smått kris i den svenska ekonomin, i alla fall delvis. Inflationen är på tok för låg (i skrivande stund är den 0,8 procent men Riksbankens mål är 2,0 procent). Får vi upp inflationen så kommer även ränteläget ordna upp sig och sen följer det ena efter det andra. Dessutom, konsumerar vi mera så måste vi producera mera och det i sin tur leder på sikt till ett högre behov av arbetskraft.

Som det är till stor del nu så sparar hushållen allt för mycket pengar. Pengar som ligger på ett bankkonto är pengar som saknar värde. Det kan vara bra för den enskilda individen  att ha några kronor på banken men för samhällsekonomin så vore det bästa om alla kronor man får ut i lön spenderas.

Så helikopterpengar kan vara ett sätt att få individerna att konsumera mera. Skulle detta fungera fullt ut så tror jag att det är en bra idé. Men jag tror att det inte kommer att fungera så som det är tänkt. För det finns många krav som måste uppfyllas av medborgarna för att helikopterpengar skall vara lösningen på problemen.

Dels så måste hela summan konsumeras. Betalar man av på lån eller sätter in pengarna på ett sparkonto så är de inte värde något, möjligen för den enskilda medborgaren men inte för Sverige.

Resor ej värda något

Spenderar man alla helikopterpengar på en resa så är de inte heller värda något. Åtminstone inte om man åker utomlands. Resan i sig kan bidra till statskassan men det man spenderar i boende, mat och konsumtion utomlands gagnar inte den svenska ekonomin. Skall man använda alla pengar man får på en resa så bör man resa inom Sverige.

Det finns många andra sätt att spendera sina pengar på som inte är bra för ekonomin. Skall pengarna komma den svenska ekonomin tillgodo och sätta fart på den så bör alla pengar spenderas på prylar som är tillverkade i Sverige av svenska företag. Och ärligt talat, hur många varor är det egentligen.

Det går inte att komma och säga att man tar sina helikopterpengar och köper kläder för dom på exempelvis H&M bara för att det är ett svenskt företag. Mig veterligen så är inga kläder från H&M tillverkade i Sverige, åtminstone är den andelen inte speciellt stor. Att handla importerade varor gynnar inte svensk ekonomi speciellt mycket även om det är ett svenskt företag som säljer dem. Dessutom är det inte bra att vi importerar mycket, vi bör exportera mera i stället

Vad skulle göra?

Men vad skulle då exempelvis jag köpa om jag fick lite helikopterpengar? Säg att man får 100.000 kronor en dag som helst då bör spenderas på svenska varor. Frågan är svår, kan ärligt talat inte komma på något direkt.  En bil från Volvo kanske men jag har inget körkort så vad ska jag men den till. Dessutom, för att köra bilen krävs det en hel del bensin och den måste importeras. Inte nog med det, bilen må vara svensk och monterad i Sverige men många av delarna är säkert importerade.

Det första jag kom att tänka på när jag läste om helikopterpengar i veckan var att köpa inlagd sill ifrån till exempel ABBA. Jag älskar inlagd sill nämligen. Men att köpa burkar med sill för 100.000 kronor känns rätt dumt.

Nä, helikopterpengar är ett bra sätt att stimulera ekonomi. Men det känns väldigt krångligt att spendera pengarna på ett sätt som verkligen gynnar ekonomin. Risken är att man tar sina helikopterpengar och sätter in summan på banken eller betalar av lite lån, och då blir det genast helt värdelösa.

Foto via Visualhunt.com

Lämna en kommentar