Historiska verk

Historiska verk i en modernare ny tappning

Jag tänkte på en sak nyligen. Tar man min favorit bland TV-serier och en av mina favoritfilmer så ser man något gemensamt. Båda dessa två bygger nämligen på historiska verk. Den ena riktigt, riktigt gammal och den andra lite mer nyare.

Historiska verk i modernare tappning

Det är rätt fascinerande egentligen om man tänker efter. Manusförfattarna till min favorit serie och en av mina absoluta favoritfilmer har alltså skapat något nytt av något gammalt. Det är egentligen genialt, varför komma på en ny handling när det redan finns gamla som är bra. Det är bara att utgå ifrån något som redan finns och sätta in detta i lite mer moderna tid.

Nu kanske det är en del som fundera på vilka historiska verk menar jag. Vilka modernare tolkningar har jag i tankarna. Helt enkelt, vilka är mina favoriter och vilka verk bygger de på.

The Warriors

En av mina absoluta favoritfilmer är The Warriors som kom 1979. Det är en film om ett gatugäng från Coney Island i New York. De befinner sig i Bronx då de blir jagade av andra gäng. Nu skall de försöka ta sig hem igen genom hela Manhattan, jagade av andra. En lite lätt våldsam film men väldigt bra.

Denna film bygger på boken The Warriors från 1965 som i sin tur bygger på verket Anabasis. Detta historiska verk skrevs av Xonofon som levde mellan 430 före Kristus födelse till omkring 355 före Kristus födelse. Xonofon var en av Sokrates lärjungar. Han ledde en grekisk militär grupp som skulle ta sig hem ifrån ett krig i Babylonien, jagade av fienderna. Verket, som består av 7 böcker och lär vara en av de allra första självbiografiska verken.

Sons of Anarchy

Min allra främst favorit bland TV-serier är Sons Of Anarchy. Det är serien som handlar om ett kriminellt MC-gäng i den fiktiva staden Charming i norra Kalifornien. Serien, som gick i sju säsonger, är skapad av Kurt Sutter.

Kurt Sutter är mycket influerad av Shakespeare och det märks SOA. Dels så har många av avsnittens namn kopplingar till Shakespeare. Men del och framför allt så är handling i SOA i det stora hela hämtad i från Hamlet.

Har finns sonen i familjen (Jax) som är en grubblare och en eftertänksam individ. Hans pappa John har blivit mördad, mamman (Gemma) gifter då om sig. Hennes nya man Clay tar över kontrollen av MC-gänget från John.

Detta är med andra ord i det stora hela en och samma handling som i Hamlet. Sons Of Anarchy brukar ibland kallas för Hamlet på hjul dessutom. Det finns dessutom många andra koppling till Shakespears historiska verk i serien, exempelvis till Macbeth.

Historiska verk

Så det var detta jag menade med att några av mina favoriter bygger på verk som är gamla. Allt ifrån cirka 2500 år gamla till några 100 år gamla. Det bevisar att mycket av det som skrev för väldigt länge sedan håller än i dag. Allt man behöver göra är att sätta in det hela i en modern handling.

Foto via Visual hunt

Lämna en kommentar