Höga hus i Borås

Höga hus i Borås är ofta väldigt omdiskuterat

Det har under de senaste åren planerats en del höga hus här i Borås, rättare sagt tre höga hus om man skall vara noga.

Ett av dessa, Nejlikan, är klart och inflyttat medan de två övriga ännu saknar beslut om de överhuvudtaget skall byggas eller ej. Dessa två höga hus som det gäller är ett vid Walking To Borås-statyn och en vid Pallashuset mitt inne i stan. Som det ser ut nu så blir inte något av dessa hus av tyvärr, i alla fall inte ännu på några år. Detta är självklart riktigt trist eftersom jag dels gillar höga hus och dels tycker att de skulle försköna staden en hel del.

Ännu ett av dessa höga hus som planeras

Nu har ytterligare, ett fjärde, hus presenterat för en tid sedan. Denna gång är planen att detta hus skall ligga på Södra Torget, där kiosken idag finns. Detta tycker jag låter som en riktigt spännande idé och jag håller alla tummar jag har för att åtminstone detta hus blir av.

Tyvärr så finns det ett stort antal negativa människor i Borås. De dyker alltid upp så fort det är någon förändring på gång. Ett av argumenten till motståndet mot detta nya hus är att det inte skulle passa in i stadsmiljön.

Dumheter, anser jag. Jag tycker att ett antal höga hus i centrala Borås skulle höja skönheten av de inre delarna av Borås. Det skulle också innebära att vi får en stadskärna som mera ser ut som en modern levande storstad än vad det till stor del gör idag, ser ut som en mindre småstad som inte riktigt vet vad den vill.

En så där 5-7 höga hus i centrum skulle verkligen höja kvaliteten av staden. Blir det dessutom höga hus som består till största delen av bostäder så får vi allt mer ett centrum som bebos av invånare. Där inte kontor och affärslokaler som det till största delen är idag. Kan vi få ett par tusen nya boenden som bor mitt inne i stan så vore det självklart ett stort lyft för centrala Borås.

Södra Torgets framtid

Tyvärr så vill inte de politiker som sitter vid makten idag ha bostäder på Södra Torget. De vill istället ha torgytorna levande. Jag håller inte riktigt med där, Södra Torget skulle verkligen passa bra för bostäder. Torg finns det gott om annars i stan, så det räcker och blir över.

Helt klart, och här tror jag (i alla fall j´hoppas jag) att politikerna är överens med mig. Framtidens Södra Torget måste se helt annorlunda ut än vad det gör idag. Nu är det en enda stor röra med bussar och en trafiksituation som blir värre och värre för varje år. Bussarna måste så fort som möjligt bort från Södra Torget (bästa stället att placera dom på i framtiden är Allégatan).

Så torget kommer förhoppningsvis inom ett par år bli tomt och som sagt, bostäder vore ett ypperligt alternativ till bussarna. Åtminstone till viss del, halva torget kan vara bostäder. Resten kan få vara torg. Dessutom vill jag gärna ha en stor saluhall, café och restaurang på torget. Men de kan ju ligga i samma hus som bostäderna.

Lämna en kommentar