Internet i framtiden

Internet i framtiden, vad kan man vänta sig

Jag läste för en tid sedan ett blogginlägg på IIS. Där i inlägget siar bloggförfattaren Måns Jonasson lite om vad som kommer hända med och på Internet 2016. Jag kommer inte ägna detta blogginlägg någon större tanke i detta inlägg utan själv spekulera lite om vad som kommer att hända med Internet nästa år och i framtiden.

Internet i framtiden

För att sia om framtiden och vad man kan förvänta sig av den så bör jag först gå tillbaka i tiden och se vad som har hänt de år jag har varit aktiv på nätet.

Dåtiden

Jag kom först i kontakt med Internet under den sista halvan av 90-talet. Med andra ord för ungefär 20 år sedan. Redan på den tiden så tyckte jag att nätet var någon helt fantastiskt. Detta trots att man inte kunde göra så mycket när man var ute ”surfade” (som man uttryckte det förr). Skulle man titta runt och se vad som erbjöds så var det webbläsaren Mosaic som gällde. Webbsidorna var enkla, mest bara text och en och annan clip-art. Med åren kom det dessutom vanliga bilder. Den första webbsidan som publicerades finns fortfarande kvar och ger en bra bild på hur nätet såg ut förr.

Nutid

Utvecklingen från denna tid till där vi är idag är gigantisk. Det Internet vi har idag är helt annorlunda. Då på den tiden fanns det som sagt mes clip-art och en och annan bild, idag så har vi massor av högupplösta bilder att titta på, vi kan strömma filmer, TV-program, radio, musik, spel och mycket annat. Vi är inte bundna till att sitta vid en dator för att vara uppkopplade utan kan vara det i telefoner, surfplattor, bilar, klockor, TV-apparater och mycket mer. Uppkopplade ja, det är de allra flesta av oss jämt och ständigt numera, det räcker att sätta på sin dator, telefon eller vad det nu är så är man ute på Internet. De gamla modemen som man ringde upp med är idag historia.

Framtiden

Men i framtiden då, hur kommer Internet att vara då? Bra fråga som det egentligen inte finns något bra svar på. Man kan bara gissa vad som komma skall. Med tanke på att utvecklingen de senaste cirka 20 år har varit enormt så tro jag vi kan förvänta oss än mer än vad vi har idag.

Något jag tror med stor sannolikhet kommer att hända är att hastigheten på Internet kommer att bli allt snabbare. Med andra ord den hastighet vi laddar upp och ner webbsidor, filmer, filer med mera. Det gäller inte bara när vi sitter framför datorn utan på alla enheter. Detta kommer att göra att vi kan förvänta oss än mer krävande tjänster, exempelvis än mer högupplösta filmer, kanske till och med att streama filmer i 3D eller möjligheten att kunna vara i en virtuell miljö var man än befinner sig.

Jag tror också att allt fler enheter kommer att kopplas upp mot Internet. Kanske kommer allt vi har, i alla fall som är elektroniskt, att kunna ha möjligheten att kopplas upp. Redan idag så finns det exempelvis redan hushållsapparater som är uppkopplingsbara. Detta förmodar jag kommer att kunna växa sig allt större. Tänk om det skulle vara en självklarhet att man exempelvis när man sitter på bussen hem skulle kunna via en app beordra kaffemaskinen där hemma att fixa en kopp kaffe som skall stå där färdig lagom tills man kommer hem. Eller om man med en annan app i telefonen kan kolla om man verkligen släckte alla lampor i bostaden innan man gick. Skulle man ha glömt någon så skulle man kunna släcka den i från bussen. Tekniken finns idag men jag tror att den kommer att bli allt mer vanlig de kommande åren.

Övriga tjänster på Internet

När det gäller övriga tjänster på Internet så tror jag att det kommer att bli mer vanligt att handla varor på webben än vad det är idag. Jag tror och hoppas på att vanliga butiker kommer att försvinna allt eftersom. I stället för att vandra runt i ett fysiskt köpcentrum och handla kommer man säkert kunna vandra runt i ett virtuellt köpcenter och handla och sen få varorna hemskickade till sin bostad.

Något jag har hoppas på i många år är att man skall kunna rösta i olika val via Internet. Jag hoppas att det skall komma en teknik som är tillräckligt säker för detta ändamål. På så sätt skulle man kunna göra det enklare att ha val och röstningstillfällen. Det skulle gå att ordna val inte bara när det är dags för val till Riksdag, kommun, landsting eller kyrkan. Det skulle vara enkelt att kunna ordna mindre val för just en fråga, likt dagens folkomröstningar. Medborgarna skulle via Internet kunna få säga sitt i allt fler frågor och därmed öka demokratin.

Detta var lite av det jag tror kommer att ske på och med Internet i framtiden. Hur långt in i framtiden allt detta ligger vet jag inte. Det kan vara ett eller ett par år fram i tiden men det kan likväl dröja tiotals år.

Bilden kommer ifrån Pixabay och är gjord av geralt.

Lämna en kommentar