Kataloger

Kataloger, vad skall man ha dessa till egentligen

Jag hörde för en tid sedan att postorderföretagen Ellos här ifrån Borås inte längre ger ut några tryckta kataloger. Företaget har nu gått över till att bli ett renodlat e-handelsföretag. Därmed har den gamla klassiska Ellos-katalogen gått i graven. Äntligen, om ni frågar mig.

Kataloger

För visst är alla dessa kataloger som postorderföretagen skickar ut ett gammalmodigt och förlegat sätt att bedriva handel. Jag vet ärligt talat inte hur många av alla katalogföretag som fortfarande ger ut kataloger. Här i Borås är det förutom Ellos, Halens (som i och för sig är på väg att lägga ner) och Hobbex som finns kvar men hur det är med dessa och huruvida de fortfarande ger ut en tryckt katalog vet jag ej.

För mig så är en tryckt katalog ett omodernt sätt att sälja produkter. Som jag kan se det så finns det inga fördelar med detta. Möjligen så skulle den enda fördelen vara att företagen når ut till de som ej har tillgång till datorer.

Men förutom detta så är Internet klart överlägset alla kataloger. Ta bara en sådan sak att om ett företag får in en ny produkt så kan det lanseras på nätet direkt. Skulle den lanseras i en katalog så fick man vänta till nästa släpp.

Kataloger ett minne blott

Jag är övertygad om att de företag som fortfarande ger ut kataloger kommer att upphöra med detta inom de närmsta åren. Detta oavsett vilken bransch det rör sig om. På min arbetsplats får vi ofta in en och annan katalog rörande skolmaterial, möbler och annat. Detta är helt i onödan tycker jag. Visserligen så kan jag se att kataloger har ett syfte när det gäller att marknadsföra ett företag. Det är betydligt lättare att marknadsföra ett företag genom att skicka ut en katalog som man kan bläddra i jämfört med att man som kund behöver söka upp företaget på Internet. Men detta skulle man kunna lösa med enkla reklamutskick, tryckta eller digitala.

Sen så skall man inte glömma bort ytterligare en positiv sak med internethandel. Det är miljötänket, att inte trycka upp kataloger ger en positiv effekt på miljön. Man slipper allt ifrån eventuell avverkning av skog för att tillverka pappret katalogen är tillverkad av till distributionen av katalogerna.

Fotokredit: brizzle born and bred via VisualHunt / CC BY-NC

3 tankar på “Kataloger, vad skall man ha dessa till egentligen

  1. IKEA och MIO har ju ff kataloger också!! Totalt onödigt (unless you don´t have dator/mobil/internet då…) Kommer dessutom ihåg när resebolagen skickade ut katalogerna och man beställde resor från katalogen! 🙂
    Och som barn, när typ Stor & Liten skickade ut leksakskatalogen inför julen!

    • Stämmer, men frågan är hur länge de finns kvar. Allt fler och fler har tillgång till nätet så gruppen mottagare blir ju större och större. Dessutom så måste det blir billigare för företagen att bara göra en elektronisk katalog. Man slipper trycka upp en massa kataloger. Sen är miljötänket en parameter som är viktigt, tror att företag som säger att de skippar tryckta kataloger för miljöns skull växer en hel del i konsumenternas ögon.

Lämna en kommentar