Ruin på Klingarekullen

Klingarekullen – en kulle med historia

Detta inlägg är en sammanslagning av tre inlägg om Klingarekullen som jag skrev för några år sedan.

Klingarekullen i Borås är en kulle som ligger intill sjön Kolbränningen. På kullen har det genom åren funnits en hel hus som man i dag ser enbart rester av. Det är rester av husgrunder, ruiner, stigar, rester av tomter och stenmurar.

Nu är det återigen dags för bebyggelse på Klingarekullen då man har byggt flera hus och flera håller på att byggas. Får hoppas att en del av dessa rester ifrån förr får vara kvar och i fred. Alltid viktigt att behålla lite av historian som finns i vår miljö.

Upptäcktsfärd bland ruiner på Klingarekullen

(Publicerades första gången 110528)

Jag har tidigare skrivit om ett av mina smultronställen i Borås, sjön Kolbränningen. Då skrev jag bland annat om att jag för första gången, trots många besök där, såg något som såg ut som en väg som var byggd.

Jag begav mig dit igen, vilket i och för sig inte är ett större äventyr eftersom det tar 5-10 minuter att gå hemifrån mitt. Jag skrev i mitt förra inlägg att det har legat hus en bit från den väg som jag då bloggde om. Det var dessa hus, eller snarare ruinerna efter dom, som var dagens mål. Så dagens utflykt handlade alltså om en upptäcktsfärd bland ruiner på Klingarekullen.

Jag tog en annan stig upp dit och även denna stig ser ut att vara anlagd, kanske utgrävd i slänten. Väl uppe så möts man av en stenmur som troligen har gått runt hela området men allt finns inte kvar av muren idag. En bit bort i från muren, precis intill stigen jag gick dit på, ligger det som ser ut som två husgrunder precis intill varandra. Troligen så har de tillhört ett och samma hus. En bit ovanför, precis intill muren som jag visade nyss, så ligger en mindre husgrund.

Området runt omkring dessa husgrunder/ruiner är idag bevuxet. Men träden är relativt unga och inte lika stora som andra träd en bit ifrån. Detta plus att marken ser inte direkt ut som skogsmark gör att jag misstänker att det har tidigare varit en äng eller någon odlingsmark runt omkring husen.

När jag gick därifrån så gick jag en annan stig ner, även den troligen anlagd då den går helt rakt ner mot sjön och nere vid sjön så är stigen uppbyggd på en stengrund.

Trappletning på Klingarekullen

(Publicerad första gången 110511)

Igår så besökte jag Klingarekullen igen, en kulle intill sjön. Målet med gårdagens lilla promenad var dels att se om jag hittade fler ruiner efter hus som skulle ha legat på ett annat ställe än de ruiner jag fotograferade sist. Dessa hus skulle ha legat längst upp på den anlagda väg som gick uppför kullen, vägen som väckte min nyfikenhet för kullen. Jag hittade dock inget här, inte mer än en halvöppen glänta som i och för sig kan ha varit platsen för något hus innan. Några ruiner eller andra lämningar av hus fanns det dock inte.

Delmål nummer två var en trappletning kan man säga, ville finna en trappa som skulle finnas någonstans i närheten av ruinerna. Jag har aldrig sett den här trappan och var lite nyfiken på den. Vi, jag och mitt sällskap, tittade oss omkring utan att se någon trappa. Jag var dock lite nyfiken på en stig som utgick ifrån en av ruinerna. Efter lite möda och halvstort besvär så hittade vi denna stig och började följa den. Då, efter ett kort tag, så kom vi fram till trappan. Det var en trappa som gick upp till en kulle, toppen på Klingarekullen. Så med andra ord, vår trappletning lyckades.

Väl uppe på kullen så hade man en bedårande utsikt över sjön, eller nåja det var en massa träd i vägen så man såg inte så mycket av sjön. Räknade i alla fall ut med hjälp av en karta att vi var 25 meter ovanför sjön. Bättre utsikt hade man dock över delar av Byttorps Idrottsplats stora fotbollsplan.

Ny upptäcksfärd på Klingarekullen

(Publicerades första gången 110523)

Som många numera kanske känner till så har jag intresserat mig, och på något sätt fascinerat mig, för ett område intill sjön Kolbränningen i Borås som kallas för Klingarekullen. Jag har vid ett antal tillfällen besökt kullen och fotograferat intressanta spår av bebyggelse där.

Idag så besökte vi ytterligare ett ställe på kullen där det har legat hus. Så vitt jag vet så har detta från början varit en privatbostad som sedan övergick till en föreningslokal. Huset (eller kanske rättare sagt husen) är numera rivna och inte mycket återstår. Stället ligger för övrigt tätt intill Symfonigatan. När huset fanns kvar så såg man det tydligt ifrån den gatan.

Vi tog en stig som gick nere ifrån sjön och där fanns spår av stenmurar på båda sidor av stigen men dessa murar var nedrivna.

Uppe på stället där bebyggelsen förr fanns finns idag inte så många spår kvar. En murad mur är allt vi såg. Om den har varit en del av huset eller varit en mur intill huset vet jag inte.

Annars så är det inte så mycket kvar. Det har varit en öppen yta/tomt där men det börjar så sakta att växa igen nu.

På vägen hem så gick vi till den plats där den stig som först fick upp mitt intresse för området kommer upp. Här skall, om jag har förstått det hela rätt, det ha legat en villa som en gång i tiden har tillhört en tandläkare Bergman. Sedan så blev det ett behandlingshem för alkoholister där. Jag har lyckats hitta att detta behandlingshem lades ner den 7 december 1975. När huset sedan revs vet jag inte. Några spår av huset finns inte, inte mer än en öppen glänta i skogen.

Jag har sett att det skall finnas information om dels detta hus och dels om behandlingshemmet i Borås Stadsarkiv. Jag hoppas att kunna komma dit någon gång och se vad jag hittar om stället.

Samtliga foton är fotograferade av mig.

7 tankar på “Klingarekullen – en kulle med historia

 1. Hej!
  Många intressanta och fina kort. Du skriver att du behandlar korten i din dator. Finns det någon kurs i detta ämne som du kan rekommendera?
  Med vänlig hälsning
  Ingvar

  • Hej och tack så mycket.

   Jag är självlärd när det gäller fotoredigering. Jag tycker att sånt är kul och har en stor nyfikenhet så det gör att jag har haft lätt för mig att lära mig åtminstone grunderna i det (finns mycket att lära om man verkligen skulle vilja det).

   Någon direkt kurs för detta kan jag tyvärr inte rekommendera eftersom jag inte känner till vad som finns. Men jag har för mig att några studieförbund brukar ha någon kurs, du kan höra av dig till dessa och se. Det kanske börjar nya kurser nu under våren.

   Sen så har Moderskeppet (www.moderskeppet.se) många bra kurser på Internet inom fotografering och redigering. En del är gratis medans andra kräver att man blir medlem i Moderskeppet (kostar 99 kr/ mån har jag för mig) för att kunna se dessa. De som jobbar på Moderskeppet är väldigt duktiga på att lära ut och på det de lär ut så det kanske kan vara något. Jag har sett några av gratiskurserna och de håller en bra kvalitet.

   Lycka till och Gott Nytt År

   Anders

   • Har nyss kommit tillbaka till Sverige och idag under eftermiddagen tagit en promenad upp till Klingarekullen. Nar jag vaxte upp pa Tullen sa var det mest pa andra sidan sjon. Och en och annan gard. Klingarekullen var da alkoholistbehandlingshem. Tidigare bodde dar bland en tandlakare com hette Bergman.

 2. Hej Anders
  Jag heter Kurt och bodde 55-62 på Lövgränd 9 Hedtra och hade en skolkamrat som bodde just i behandlingshemmet där föräldrarna var föreståndare för verksamheten. Vi försökte oss på och lira skiffel i källaren och även bada från den egna bryggan Vill minnas att detta var 1959-60
  Tror att det var 2 byggnader målade i grön färg och en viss inhägnad av sten och ”egen väg utmed sjön ” Mitt över sjön finns idag badplatsen och brygga 👍

 3. Tandläkare Bergman var min farfars far. Jag hörde ibland min far och farfar prata om de fina somrarna på Klingarekullen.
  Släkten flyttade senare till Stockholm, lämnade Borås.

Lämna en kommentar