Knalleland

Knalleland bör försvinna tycker bland annat jag

Läste en artikel i BT där en handelsforskare vid namn Malin Sundström säger sig vilja riva Knalleland. Kan inte göra annat än att hålla med. Området är rent ut sagt bedrövligt så som det ser ut idag. Det bör försvinna och ersättas med ett nytt område för handel i Borås.

Vad är Knalleland

Inledningsvis så ska jag ta lite om vad Knalleland http://www.knalleland.se/Knallelandär för något. Det är ett område strax utanför centrala Borås,  de norra delarna av staden.  I området finns det en massa olika affärer. Ungefär den typen av affärer man hittar i de flesta köpcentra i Sverige.

En gång i tiden så bestod Knalleland till stora delar av postorderföretagens butiker. Det var det vanliga katalogutbudet men också ett visst outletutbud. Här fanns Ellos som också hade sitt lager och sitt kontor i det som nu är Knallerian. Har fanns också Haléns, Josefsson och Hobbex. Alla dessa är nu borta sedan länge. Men förr var det lite av Ullared över området. Folk vallfärdade till Borås och det gick bussresor från alla möjliga håll i Sverige till Knalleland.

Förutom shopping så finns det även i området och dess närhet en camping, ett utomhusbad och djurparken. Dessutom stora delar av stans idrottsanläggningar så som ishallen, Borås Arena, tennishall och friidrottshall och arena.

Varför Knalleland bör rivas

Varför tycker då jag att området bör rivas? Jo mest för att det fungerar så dåligt. Det är helt enkelt inte ett område som är avsett för handel i den omfattningen som idag förekommer. Affärerna ligger inte samlade på ett och samma ställe utan är utspridda på ett stort område. Inte nog med det, genom området går det en starkt trafikerad väg som gör det lite svårt att ta sig från ett ställe till ett annat.

Dessutom så blir det oftast vid de tillfällen det är mycket trafik mer eller mindre kaos i området. Ett antal rondeller, till och med bara med några tiotals meter mellan sig, gör att det stoppar upp rejält. Jag jobbade ett tag i Knalleland och att ta sig hem vid 16-17-tiden tog sin tid. Det var helt enkelt tvärstopp ibland.

Så som sagt. mitt argument till att riva Knalleland är just det att det inte fungerar idag. Det ligger i ett område som inte klarar av de volymer med trafik och människor som det blir ibland.

Alternativ till Knalleland

Jag tycker att vi behöver ett område som detta i Borås, helt klart. Men det bör ligga på ett ställe som är lite utanför stan. Det bör också vara nära en eller flera vägar som klarar trafikvolymerna som förekommer.

Mina förslag är dels ute vid det som kallas för Bråt. Det är före detta regementet I15´s gamla övningsområde. Här finns stora ytor där man skulle bygga någon form av köpcenter där allt ligger samlat på ett och samma ställe. Det finns också den nybyggda Riksväg 27 i närheten.

Ett annat förslag, och ett betydligt bättre, är att bygga ett område i anslutning till Viared. Dett är ett område väster om staden, utmed Riksväg 40. Nu är det ett expanderande industriområde men med allt mer handel och affärer. Exempelvis så ligger Biltema och NetonNet i området. Att bygga ut området ytterligare för enbart handel vore idealiskt.

Sammanfattning

Slutligen då, riv nuvarande Knalleland och bygg ett nytt strax utanför stan. I det nuvarande området kan man dels bygga fler utrymmen för idrott. Men bör bygga fler bostäder, för sådana har vi väldigt ont om i Borås. Dessutom kan man bygga skolor, dagis och annat plus låta någon av alla de mataffärer som finns vara kvar.

Fotot föreställer en liten del av Knalleland och är fotograferat av mig själv ifrån en före detta arbetsplats.

Lämna en kommentar