Konsumera media

Konsumera media på nya sätt numera

En sak slog mig för igår kväll – Hur annorlunda man numera konsumera media.

I alla fall så gör jag det jämför med hur det var bara för några år sedan. Vad jag i huvudsak tänkte på var de tre stora sätten att konsumera media – TV, radio samt tidningar. Inget av dessa tre använder jag nu längre (med ett litet undantag) på det gamla vanliga hederliga sättet.

Konsumera media numera

Tar man inledningsvis TV-tittandet så var det förr om åren ett vanligt sätt att konsumera media. I min familj där jag växte upp så var det vanligt att hela familjen samlades framför TV:n på kvällarna, speciellt under helgerna. Kanske inte under hela kvällarna men i alla fall under några timmar då det fanns något sevärt att se på de två kanaler vi hade då.

Men nu, sedan ett antal år tillbaka så har jag och min sambo ingen TV. Är det något man vill se så gör man det i stället på datorn eller surfplattan via någon av alla TV-kanalernas play-tjänster. Datorn (eller surfplattan) har blivit den nya TV-apparaten och vi har fått ett nytt sätt att konsumera media på, i detta fall TV-program.

Radion är som sagt ett annat objekt som numera konsumeras på att annorlunda sätt. Jag kan inte minnas när jag lyssnade på radio senast, det måste vara fruktansvärt länge sedan. Däremot så lyssnar jag väldigt mycket på poddar, i bland under flera timmar varje dag. Det är dels vanliga poddar men även radioprogram ifrån Sveriges Radio som jag väljer att höra i poddformat.

Sist men inte minst ett tredje exempel på hur jag numera konsumera media på nya sätt. Från och med månadsskiftet augusti och september 2015 så vi inte ha vår morgontidning Borås Tidning i pappersformat utan i stället enbart digitalt. Med andra ord så kommer en papperstidning ersättas på frukostbordet intill frukostflingorna med en surfplatta. Smart, enkelt, billigt och mer miljövänligt än det gamla sätter att läsa tidningar.

Så visst så har man ändrat sina rutiner när det gäller att konsumera media de senaste åren. Numera är det datorn, den smarta telefonen och surfplattan som är de nya källorna till att konsumera media.

Foto via Visualhunt

Lämna en kommentar