Krokhallsberget

Krokhallsberget – Bergsknallen mitt i Borås

Nästan mitt inne i Borås, jämte nuvarande centralstation, så finns det en bergsknalle som sticker upp i en annars någorlunda platt landskap (hyfsat platt i alla fall). Denna bergsknalle heter Krokhallsberget.

Krokhallsberget

Jag vet inte varför det just heter Krokhallsberg om jag skall vara ärlig. Något måste det vara som har gett detta namn åt bergsknallen i alla fall. Det finns förövrigt ett gammalt torg strax intill som numera är en parkeringsplats och som heter Krokhallstorget.

Vet inte heller om det tidigare har funnits andra bergsknallar i centrala Borås och som är borta numera, jag har i alla fall aldrig hört något om detta. På sätt och vis är det lite smått konstigt att det finns en sådan här höjd mitt inne i stan. Rya Åsar finns i och för sig en bit ifrån men ändå så ligger detta berg lite ensligt och ensamt där det ligger.

Då och då så kommer det förslag om att berget skall sprängas bort och marken i stället skall användas till något vettigare, exempelvis en bussterminal. Förslaget om att ta bort berget kom åter igen på tapeten senast bara för ett antal dagar sedan.

Personligen så vet jag inte exakt vad jag tycker om Krokhallsberget och dess framtid. Visst, det fyller egentligen ingen som helst funktion idag om man skall vara ärlig. Det finns en parkering på toppen av berget och jag tror, är dock inte helt säker, på att det finns ett garage inne i berget. Det lär också ha tjänat som skyddsrum en gång i tiden och det skall finnas en tunnel rakt igenom berget som inte används idag.

Så egentligen, berget fyller ingen funktion om man skall vara ärlig. Så det borde ju då med andra ord då kunna rivas. Då skulle man kunna använda marken åt något bättre.

Men samtidigt, Krokhallsberget är ju en del av Borås. Det har ju alltid funnits där och det skulle vara tomt utan berget. Det bästa vore i stället om man använde berget åt något bra och lämpligt, något lämpligare än en parkeringsplats alltså.

Hus på kullen

Jag vet inte om det går att bygga hus uppe på toppen annars så vore det en lämplig sak. Tänk ett eller ett par lite högra hus längst upp. Vilken sagolik utsikt det skulle bli och vilken spännande skyline Borås skulle få.

Går det inte att bygga stora hus där så varför då inte ta bort parkeringen och i stället bygga en parkanläggning. Kanske ett mindre hus innehållande en restaurang och/eller café.

Jag vill behålla Krokhallsberget, så är det. Det är en del av Borås och bör alltid vara det. Jag tycker dock att man skall använda det till något mer lämpligare än en parkeringsplats.

Bilden är fotograferad av mig själv.

Lämna en kommentar