Kroppsfett

Kroppsfett och andra värden man kan mäta

Läste i ett blogginlägg  som handlade om att Samsung vill mäta kroppsfett hos användarna av deras telefoner. Det skulle helt enkelt gå till så att telefonen utrustas med ett antal sensorer som mäter kroppsfett.

Mäta kroppsfett

Förmodar att tekniken är den samma som många personvågar använder sig av, exempelvis en sådan som jag har. Att vågen skickar elektriska impulser och genom dessa uppskattar hur mycket kroppsfett man egentligen har. Det blir väl inget exakt värde men en liten uppskattning.

När detta kommer till en telefonmodell är oklart, det är i alla fall ännu inte någon av Samsungs telefoner som har denna funktion.

Kroppsfett, vad mer kan man mäta?

När jag hade läst detta blogginlägg så funderade jag lite på vad man mer skulle kunna mäta med hjälp av en telefon eller någon enhet kopplad till en telefon (till exempel en smartklocka eller ett aktivitetsarmband). Pulsen har man ju kunnat läsa av sedan ett tag tillbaka och nu som sagt är kroppsfett något som kan komma. Men vad finns det mer?

Blodvärden kanske? Har för mig att det redan finns någon form av enhet som man kan koppla till sin telefon och som man droppar blod på. Sedan presenterar lite värden som man kan utläsa ifrån blodet. Exakt hur det fungerar vet jag inte men i alla fall så var det en bra funktion för de som har diabetes. Men jag skulle kunna tänka mig att läsa av mer värden än just de värden som rör diabetes. Det finns ju mycket man kan göra med ett enkelt blodprov. Det är väl bara fantasin och tekniken som sätter stopp för detta.

Något annat som är tänkbar är en form av alkotest. Att man helt enkelt kopplar till en grej till sin telefon och att man sen blåser på denna. Den då ger en indikation på hur mycket alkohol man har i blodet.

Det finns säkert många fler funktioner man kan genomföra och det kommer säkert att komma mer sådant här i framtiden. Pulsen och kroppsfett är troligen bara en början. Dock så skall man har klart för sig att sådana här mätningar inte får ersätta en hälsokontroll hos en läkare. Det skall väl bara vara en kul grej eller åtminstone en funktion som ger en som användare en varning om att det kanske är hög tid att besöka en läkare.

Mätningar just nu

Jag gör en massa mätningar av olika värden för mig just nu. Kanske inte direkt kroppsvärden men lite åt det hållet. Pulsen mäter jag i och för sig och blodtrycket. Exempel på andra värden som jag samlar på mig är antal steg jag går dagligen. Jag har bloggat om detta tidigare.

Bilden kommer i från Live Science

Lämna en kommentar