Läser ett inlägg på bt.se om att Allianspartierna i Borås föreslår att man skall bygga en linbana i Borås för att avlasta busstrafiken. Tyckte först att det var en lite smått dum idé men ju mer jag tänker på det ju mer inser jag att en linbana eller liknande kan vara något riktigt bra för staden.

Linbana i Borås

Politikerna här i Borås har fått idén till detta i från Göteborg där man idag har långt gående planer om en linbana som skall gå över älven, mellan centrum och Hisingen. Nu så tycker politikerna här i stan att man kunde göra det samma i Borås, först och främst för att avlasta busslinje 1 mellan city och Brämhult, den kanske mest belastade busslinjen i stan.

Jag tyckte först att idén var lite smått lustig och funderade lite på om det är ett 1 april-skämt som har läckt ut lite i förväg. Men ju mer jag tänker på det ju mer inser jag att det inte är en så dum idé alls, snarare tvärtom.

För så som det är idag så är kollektivtrafiken i Borås snudd på en katastrof (jag åker buss i stort sätt dagligen så jag vet) och något måste göras för att få det att fungera. Problemet är att Borås innerstad inte är byggd för en utökad busstrafik. De flesta gator är små och smala och Södra Torget, som är lokaltrafikens knutpunkt, är alldeles för litet för en utökad busstrafik. Det får helt enkelt inte plats med mer bussar på stadens gator.

Ett alternativ (och kanske det som jag tror mest på) är att stänga av vissa gator för biltrafik och enbart tillåta bussar på dessa gator. Det kan exempelvis fungera på Allégatan, Lilla Brogatan (när bussarna kör den vägen igen) och några gator till i centrum. Men det kommer säkerligen inte att fungera på Åsbogatan och det är en gata som verkligen kan vara svårframkomlig ibland då det är hög trafik där.

Jag tror då mer på en ”luftburen” kollektivtrafik, En linbana är ett intressant och spännande idé. Dock så har jag svårt att se var man skall kunna dra linbanan. Att dra en över älven i Göteborg är en sak men att dra en linbana i Borås innerstad är en annan, det är helt annan sak, det finns helt enkelt för många byggnader i vägen. Möjligen så skulle man kunna dra en linje ifrån sjukhuset, genom Hässleholmen upp mot Brämhult men då måste man ändå köra med bussar utmed Åsbogatan.

Ett annat alternativ är att ha någon form av spårvagn/tåg som går på räls ovanför ordinarie gator. Dock så tror jag att det kan komma att bli ett inte allt för vackert inslag i stadsbilden. Men det är säkerligen ett effektivt sätt att transportera resenärer.

Ett sista alternativ vore helt enkelt att göra som de gör i Stockholm och till viss del även Malmö, att gräva ner kollektivtrafiken under jord. En tunnelbana i Borås kunde vara spännande och ett bra sätt att minska trafiken på gatorna. Men detta alternativ tror jag inte kommer att bli aktuellt, det är helt enkelt på tok för dyrt.

Så en linbana kanske inte är så dumt utan en riktigt bra idé. Hittar man bara lämpliga sträckningar så bord man kunna dra flera linbanor runt omkring i stan, inte bara upp till Brämhult. Sen att det kanske inte blir så vackert med en massa kablar hängandes i skyn är en annan sak.

Bilden kommer ifrån Pixabay och är fotograferad av Unsplash.

Download PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *