Matematik

Matematik, det är väldigt roligt trots allt

Jag jobbar numera på en gymnasieskola som administratör. Vilket innebär att jag får göra lite av varje där. För ett tag sedan så fick jag under en timme sitta vakt när en tjej skulle skriva ett prov i matematik. Detta väckte en hel del minnen till liv hos mig.

Minnen av matematik

För det är så att jag gillar matematik, riktigt mycket. Det har inte alltid varit så dock, minns inte hur det var på låg- och mellanstadiet men på högstadiet avskydde jag matten, hade dessutom svårt för det (kanske därför som jag inte gillade det). Men på gymnasiet så väcktes mitt intresse för siffror en hel del och det var kul med matten tyckte jag.

I slutet av 90-talet så läste jag två år på Komvux, läste in en massa gymnasieämnen och läste under dessa år det som då hette matematik A – E, alltså fem olika gymnasiekurser. Nu älskade jag detta och det gick bra, hade högsta betyget i alla kurser utan E-kursen där jag bara fick näst högsta betyg.

Matematiken hänger med efter detta, har läst någon enstaka kurs på högskolenivå exempelvis. Dessutom så har jag alltid pysslat lite med matten på fritiden. Men nu så var det ett tag sedan jag ägnade mig åt att plugga matte på allvar och det märks lite.

Elevens prov

Jag tittade igenom provet som eleven skulle skriva innan hon kom. Det var, misstänker jag, ett grundläggande prov i geometri. Vissa saker kunde jag lösa direkt i huvudet. Men det fanns en del frågor som jag inte hade en minsta aning om hur de skulle lösas. Förmodar att det klarnar rätt snabbt om jag får fundera en stund. Men jag tror inte jag kommer i håg allt, även om det är på en rätt låg nybörjarnivå.

Detta är naturligtvis inte bra. Har man som jag pluggat matematik rätt flitigt, även om det är 20 år sedan nu, så skall man komma ihåg mer än vad jag tydligen gör nu. Funderar nu på att leta upp mina böcker jag hade när jag läste matematik på Komvux och repetera lite.

Bilden kommer ifrån Pixabay och är gjord av geralt.

Lämna en kommentar