E-handel för matvaror

Matvaror direkt hem till dörren är en bra lösning

Läser en artikel om att beställa matvaror på nätet. Det är en typ av e-handel som växer men som inte är så stor som den egentligen borde vara.

Jag började fundera lite på varför det är så. Varför inte vi egentligen beställer mer matvaror online än vad vi idag för. Precis som artikelförfattaren så kom jag fram till att det finns en del punkter som måste åtgärdas. Detta för att det skall fungera perfekt med att beställa matvaror på nätet.

Beställa matvaror på nätet

Det finns en del punkter som måste åtgärdas för att konsumenter skall börja handla mer mat via Internet. Den främsta av dessa punkter är självklart logistiken och framför allt då om man beställer färskvaror. Det håller självklart inte att man har ett par dagars leveranstid. Speciellt inte om man beställer kylvaror, frysvaror, frukt och grönsaker med mera. Det måste i stället röra sig om ett fåtal timmar, helst mindre än det. Detta ifrån dess att leveransen lämnar butiken tills dess man har produkterna hemma.

Det måste också tas fram bra förpackningar för att leverera matvaror. Med andra ord emballage där de matvaror som kräver kyla också hålls kalla under leveranstiden. De skall också klara eventuell väntetid om beställaren inte är hemma vid leverans och varorna då ställs utanför dörren.

En annan punkt jag tror man måste ändra på är konsumenternas tankesätt. Man måste få kunderna att inse att det går att beställa matvaror via Internet utan problem. Man behöver inte åka till en butik och trängas med andra kunder. För att sedan stå i en kö en lång stund för att betala.

Jag tror att vi är så insnöade på att vi måste åka till en matbutik för att köpa våra matvaror. Vi kan inte kan tänka oss att beställa hem dessa precis så som vi beställer hem kläder, böcker och annat. Vår alltså konsumenternas, invanda beteende är  en lika stor nöt att knäcka som logistiken är.

Kvaliteten på varorna

Jag tror att många känner ett sådant stort kontrollbehov när de går och handlar. De måste klämma på och undersöka alla varor de köper, speciellt frukt och grönt. Detta bara för att godkänna dess kvalitet och de kan inte lite på att någon annan tar hand om detta. Just det beteendet är säkerligen tufft att ändra på.

Vet inte om det är sant men vad jag har hört så plockar de ihop beställda varor innan affärerna öppnar. Beställer man matvaror online så får man alltså de varor som har bättre kvalitet. De övriga varorna lämnas till kunder som besöker butiken rent fysiskt. Det är troligen olika från butik till butik hur de hanterar detta.

Kan slutligen tillägga att jag tillhör den gruppen av konsumenter som inte beställer matvaror online. Men jag måste erkänna att det är lockade, mycket lockande. Det är säkert något som jag kommer att prova inom en snar framtid.

Bilden kommer ifrån Pixabay och är fotograferad av stevepb.

Lämna en kommentar