Mervärde till mjukvara

Mervärde när man köper ett datorprogram

Jag tänkte lite på det där med att man kan köpa (eller få gratis) en vara av något slag. Sedan kan man köpa till extra tillbehör, funktion eller annat till varan och på så sätt få ett mervärde. Denna idé är något som tilltalar mig mycket.

Mervärde till en produkt

För att enkelt förklara vad jag menar med mervärde till en produkt så kan jag ta ett exempel. Världens mest spridda CMS är WordPress, jag använder den till denna blogg exempelvis. WordPress är helt gratis att ladda ner och installera, det enda som behövs köpas är ett webbhotell och en domän.

I grunden så är WordPress dugligt att använda för att göra webbsidor så som bloggar och annat. Man behöver inte skaffa något extra för att använda detta CMS. Men en av WordPress stora fördelar är att det finns massor av teman för att ändra utseendet på sidorna. Det finns massor av plugins till WordPress för att lägga till nya funktioner.

Många av dessa teman och plugin är helt gratis medan andra kostar en slant. Tar man detta med pluginen som ett bra exempel så ger de alltså en utökad funktionalitet till WordPress, med andra ord ett mervärde.

Tankar på ett program

Ett annat exempel jag kan ta är ett som jag och en kompis pratade om för många år sedan (under 1990-talet). Vi fick en idé till ett program eller rättare sagt ett sätt att distribuera ett program.

Jag har för mig att det vi då pratade om var ett ordbehandlingsprogram. Vår idé var att man kunde sälja, eller ge bord gratis, en ordbehandlare med endast grundfunktionerna. Det skulle kanske vara att skapa, öppna och spara ett dokument, samt att exempelvis göra fettext och kursivt. Mer än så skulle det inte finnas i programmet. Sen så skulle man som kund få köpa till de funktioner som man vill ha i programmet. Vill man exempelvis ha layoutfunktioner, funktion för innehållsförteckning eller något annat så fick man betala extra för detta mervärde.

Vår tanke var den att man som användare av till exempel Word från Microsoft bara använder 5-10% av alla funktioner som finns i programmet. Med våran idé så skulle man själv skräddarsy programmet så man fick de funktioner man behövde och inga andra.

Vår tanke var som sagt ett ordbehandlingsprogram men det skulle lika gärna fungera på ett kalkylprogram, ett bildbehandlingsprogram och så vidare. Eller som nu WordPress och många andra CMS fungerar, det är samma princip i stort sätt. Med andra ord, man köper eller får en grundprodukt och sedan så köper man till lite mervärde till denna produkt så att man får något som passar ens behov.

Som sagt, gillar denna tanke mycket och hoppas på att den kan komma inom exempelvis ordbehandlingsprogram, kalkyleringsprogram eller bildbehandlare.

Foto via Visualhunt

Lämna en kommentar