mobiltelefoner

Mobiltelefoner i mitt liv genom åren som har gått

Satt och tänkte lite på det där med vilka mobiltelefoner jag har använt mig av under åren. Samt även hur telefonerna har utvecklats sedan dess jag köpte min första telefon för cirka 20 år sedan.

Mobiltelefoner genom åren

Jag minns inte exakt när jag köpte min första telefon. Det borde ha varit hösten 1995, möjligtvis hösten 1994. Jag hade ett arbete på den tiden som jag slutade på sommaren 1996. Jag vet att jag köpte telefonen medans jag arbetade där och att det var någon gång på hösten.

Denna telefon, en Motorola, inköptes i Skärholmen utanför Stockholm. Det var samma dag som jag skulle åka hem efter några dagar i huvudstaden. Jag kunde inte använda telefonen på hemresan eftersom jag inte hade en chans att ladda upp den. Men jag kommer ihåg att jag satt och läste manualen på tåget hem. Kommer ihåg att jag var väldigt glatt överraskad och smått förvånad över att det gick att skicka SMS med den telefonen. Den kostade inte så mycket och jag trodde det bara var en funktion som fanns i dyrare mobiltelefoner.

Tyvärr så tog det ett bra tag innan jag kunde testa det där med att skicka SMS. Det dröjde länge innan någon av mina vänner eller någon i min familj skaffade en telefon. Så även om jag var glad över att ha möjligheten till att skicka textmeddelande så kunde jag inte använda funktionen.

Antalet telefoner jag har haft

Efter detta så har jag haft väldigt många mobiltelefoner. Hur många vet jag inte men antalet är troligen minst 10 stycken. Detta innebär att jag har haft varje telefon i snitt cirka två år.

Jag kommer inte ihåg riktigt alla jag har haft. På sätt och vis så önskar jag att jag skulle ha sparat alla telefoner jag har haft. Det vore på sätt och vis kul att ha dem i en låda och ta fram dem i bland och minnas tillbaka. För vissa telefoner minns jag mer än andra, exempelvis min Nokia 3210 eller Sony Ericsson T610. Båda dessa mobiltelefoner är nog de bästa jag har haft under dessa cirka 20 år.

Smarta mobiltelefoner

De fyra senaste telefonerna jag har ägt är alla så kallad smartphones. Min först sådan var en Sony Ericsson Xperia Mini Pro, även den en av de allra bästa telefoner jag har ägd. Sen så hade jag en Samsung S1 och en Samsung Note 3. Numera så äger jag en Samsung S7 som jag är rätt nöjd med.

Det är roligt att tänka på hur jag har ändrat användningen av mobiltelefoner med åren. Förr så var det främst ringa och SMS som gällde, de allra första telefonerna kunde inte göra mycket mer än det. Nu är just detta nästan det minsta jag gör med telefonen. Sedan dess att jag har börjat använda smartphones så är det mer som en extra dator. Jag läser, skriver och besvarar nästan alla mail på telefonen (även om jag sitter vid en dator). Jag besöker massor av webbsidor med telefonen, organiserar min tillvaro genom kalenderappen. Bloggar läses uteslutande på telefonen, jag kollar på videoklipp på Youtube eller SVTPlay och så vidare.

Med andra ord, mobiltelefonerna har för mig gått ifrån att vara renodlade telefoner till bära bara datorer som jag någon gång då och då använder till att ringa med.

Fotokredit: believekevin via VisualHunt / CC BY

Lämna en kommentar