Molntjänster

Molntjänster, det finns en del att välja på

Jag gillar idén om att arbeta i molnet, med andra ord lagra filer hos olika molntjänster så att man har tillgång till dem oavsett på vilken enhet man än kör och var i världen man befinner sig, så länge man har tillgång till Internet vill säga.

Molntjänster jag använder

Jag tänkte redogöra lite för hur jag har valt att arbeta med molntjänster men först en enkel liten förklaring kanske, det är inte alla som vet vad  man menar med molntjänster. Enkelt, och mycket enkelt då, så fungerar det där med molnet som så att man lagrar sina filer på en eller flera servrar någonstans i världen. För många av tjänsterna som finns så har man en eller flera mappar på sin egen dator och dessa mappar synkroniseras med de molntjänster man jobbar med. På så sätt så får man  en extra kopia, alltså en backup, av filer som ligger på en server någonstans i världen. Andra tjänster fungerar som så att man laddar upp filerna, via ett program eller via en webbläsare, till deras servrar, man har med andra ord ingen mapp på sin dator som speglas  mot en server.

Vilka molntjänster arbetar jag med då?

Dropbox 

Dropbox är den molntjänst som är min primära tjänst, det är den som jag arbetar mest med. Jag har en stor mängd utrymme hos Dropbox och där så lagrar jag i stort sätt alla filer som jag använder. Jag har en mapp på min dator som heter Dropbox och som synkas med molntjänsten. I denna mapp ligger till exempel alla filer som hör till Office-programmen, alla foton jag har, alla filer som jag använder för webbdesign och så vidare. Med andra ord i stort sätt allt jag har på min hårddisk finns på Dropbox. Det är en smart lösning tycker jag, bland annat för att jag inte behöver ta några egentliga backuper av min hårddisk.

Jag kör även en daglig backup av mina WordPress-installationer som automatiskt lagras på Dropbox. Dessutom så kör jag en backup av min telefon dagligen som också lägger sig på bland annat Dropbox.

Inte nog med det, min mobil är också uppkopplad mot Dropbox. Bland annat så sparas automatiskt en kopia av alla foton jag tar med telefonen hos Dropbox.

Hos Dropbox har jag drygt åtskilliga GB med utrymme. Vet inte exakt hur mycket det är just nu.

Google Drive

Google Drive är den molntjänst som jag använder mig av mest efter Dropbox. Mest används Google Drive till att förfara backuper, bland annat då av foton. Precis som med Dropbox så lagras alla foton jag tar med mobilen automatiskt här.  Dessutom görs dagligen en backup av telefonen (SMS, samtalslistor, kontakter och kalendern). Jag skulle vilja använda Google Drive mer än vad jag gör idag. Dels för att jag gillar tjänsten men också för att jag jobbar mycket med en Chromebook numera.

Hos Google Drive har jag 236 GB med utrymme.

OneDrive

OneDrive använde jag förr till att spara alla mina Office-filer på men jag tycker inte det fungerade så bra som Dropbox gör. Detta trots att OneDrive är integrerat i Office-paketen. Nu används OneDrive till att lagra backuper. Telefonen sparar en backup även här och jag lägger manuellt upp en del foton här dessutom. Men så vidare mycket mer än så är använder jag inte OneDrive till.

På OneDrive har jag 1 TB med utrymme.

Amazon Cload Drive

Amazon Cload Drive gillar jag, mest för att man där kan lagra obegränsat med foton, plus 5 GB för övriga filer. Använder denna tjänst för att köra backup av foton. Med tanke på att man får lagra hur mycket foton som helst så är det bara att ladda upp allt man fotografera här.

Amazon Cload Drive synkar inte med någon mapp på hårddisken utan man får ladda upp filerna manuell. Men detta går lätt och bra, inga som helst problem.

Andra molntjänster

Det var de molntjänster som jag använder mig av framförallt. Jag har dock konton på flera molntjänster än dessa fyra jag har nämnt. Exempelvis så har jag 100 GB hos Box men det var länge sedan jag använde mig av den tjänsten. Men jag har hört så mycket bra om Box den sista tiden, kanske är dags att börja använda Box igen.

Jag har också konton hos molntjänster så som Sugersynk, AVG och ADrive. Men dessa använder jag mig inte av alls numera.

Fotokredit: tuatha via VisualHunt / CC BY-NC-SA

Lämna en kommentar