Öppet kontorslandskap

Öppet kontorslandskap är inget att ha

Jag har en gång tidigare skrivit om det där med öppet kontorslandskap och hur mycket jag ogillar det. Jag kom att tänka på detta igen för några dagar sedan då jag läste en artikel på DN som visserligen var flera år gammal men ändå väldigt aktuell. Artikeln handlade om att om man sitter och jobbar i ett öppet kontorslandskap så lägger vi mer energi på att stänga ute stress än på att vara kreativa.

Öppet kontorslandskap är hjärnans största fiende

Jag har själv arbetat i cirka 20 månader i ett öppet kontorslandskap. Jag vet vilka problem det är med att jobba så. Varje dag så var det otroligt svårt att kunna koncentrera sig på det man skulle göra eftersom det konstant fanns störande ljud runt omkring en. I och med att det inte gick att koncentrera sig eller fokusera på det man skulle göra så blev också resultatet av ens arbete lidande och bristfälligt. Det gick helt enkelt inte att göra ett bra jobb under de arbetsförhållandena.

Inte nog med att ens arbete blev lidande, nästan varje dag resulterade också i huvudvärk. Kanske inte av störande ljud runt omkring en utan att man hela tiden fick kämpa och slita för att kunna orka koncentrera sig och kunna fokusera på arbetsuppgifterna. Det var väl, ärligt talat, inte alltid jag gjorde ett bra jobb. Ett arbete som gav det resultatet jag hade hoppats på. Mycket, men inte allt, tror jag berodde på att jag inte kunde fokusera på mitt arbete så mycket som jag önskade att jag skulle kunna göra. Något som jag behövde göra för att få ett bättre resultat. Det gick helt enkelt inte att tänka på rätt sätt.

Mina erfarenheter av öppet kontorslandskap

Jag tror inte det finns något positivt med att arbeta i ett öppet kontorslandskap. Hur mycket jag själv tänker på det så kan jag inte komma på att det skulle finnas några som helst fördelar med det. Jag upplevde aldrig något positivt med det i alla fall under den tiden jag jobbade under dessa förhållanden.

Nu har jag inte jobbat i ett öppet kontorslandskap sedan i slutet av september 2014. Något jag är väldigt glad och tacksam för det. Jag hoppas inte heller att jag kommer att behöva arbeta något mer under de förhållandena. För det är mer plågsamt än något positivt. På mitt nuvarande arbete så har jag ett eget kontor just nu. En lyx jämfört med min förra arbetsplats där vi satt cirka 30 stycken i ett öppet kontor.

Jag läst förresten för en tid sedan ett inlägg på Twitter där det på ett ungefär stod följande:

Att arbete i ett öppet kontorslandskap är som att sitta och arbeta i en skolmatsal under lunchrasten.

Stämmer verkligen, så är det.

Fotokredit: jcorrius via Visualhunt / CC BY

Lämna en kommentar