Öppna kontorslandskap

Öppna kontorslandskap – bra eller helt värdelöst?

Jag läste en gång en intressant bok om hur hjärnan fungerar. Eller rättare sagt hur man skall bäst använda sin hjärna under dagen för att fatta rätt beslut. Boken heter Välj Rätt – En Guide Till Bra Beslut av hjärnexperten Katarina Gospic. Det var en mycket intressant bok som är väl värd att läsa.

Öppna kontorslandskap

I alla fall, en sak som Katarina Gospic tar upp i denna bok är det hur det är att arbeta i ett öppet kontorslandskap. Det hon skriver om tycker jag verkar väldigt oroväckande och smått dystert.

Människor som arbetar i öppna kontorslandskap är extremt utsatta för distraktioner så som mobiltelefonsignaler, inkommande e-post, bakgrundsmusik och komma-ihåg-vad-du-ska-göra-här-nästa-tankar. För att kunna koncentrera sig på en arbetsuppgift måste vi stänga ute dessa distraktorer – detta kräver pannlobsinsatser. Det innebär att om du sitter och arbetar en vanlig dag på jobbet så kanske du slösar värdefull pannlobstid på att försöka ignorera e-posten och komma ihåg vad du skall göra, i stället för att koncentrera dig på din egentliga arbetsuppgift. När du sedan ska på kundmöte, kanske din pannlob är alldeles för trött för att visa upp din bästa sida.

Kan kanske tillägga att pannloben är det som kallas för hjärnans smartaste del.

Med andra ord, ett öppet kontorslandskap gör att vi riskerar att koncentrera oss på andra saker än det vi egentligen skall lägga våran energi på. Att det är en sämre arbetsmiljö när vi alla sitter i ett och samma rum är egentligen ingen nyhet. Det är något som har förekommit i media flera gånger. Det händer då och då att man läser att ett öppet kontorslandskap ger en sämre arbetsmiljö. Dessutom så mår man betydligt sämre i ett öppet kontorslandskap. Dels så mår man dåligt för att det är stressande och har många störande element. Men också för, förmodar jag, att det lättare sprids en massa baciller och bakterier när alla sitter tillsammans.

Mina erfarenheter av öppna kontorslandskap

Jag har själv arbetat på ett företag där vi alla (drygt 30 personer) satt i ett och samma rum. Alltså i ett öppet kontorslandskap och jag känner så väl igenom mig i Katarina Gospics resonemang. Det var verkligen mentalt påfrestande att jobba på detta sätt.

Jag hade tack och lov flextid och jag försökte börja min arbetsdag tidigt på morgonen innan alla anlände till jobbet, bara för att få någon timme med lite mer lugn och ro. Annars så var det fullrulle på jobbet hela dagen, folk som pratade högt, telefonsignaler jämt och ständigt och mycket mycket mer. I stort sätt varje dag så hade jag känslan av att jag inte kunde koncentrera mig fullt ut på det jag skulle göra på grund av många störande element i omgivningen.

Det var ofta som jag när jag gick hem kände mig helt slut i huvudet på grund av allt det som rörde sig runt omkring mig hela dagarna. Dessutom så satte jag ofta på musik på väldigt hög volym i hörlurarna bara för att stänga ute ljud från omgivningen. Detta i sig förbättrade inte direkt situationen utan var i sig störande.

Öppna landskap – Öppna kontorslandskap

Ulf Lundell sjöng ju en gång i tiden Jag Trivs Bäst i Öppna Landskap. En sak är helt säker, jag trivs verkligen inte bäst i öppna kontorslandskap. Jag tillbringade cirka 20 månader på denna arbetsplats. Det är först nu efteråt när jag har fått distans till det hela som jag inser hur dåligt jag mådde med att jobba i en sådan miljö. Jag hoppas verkligen inte att jag i framtiden kommer att arbeta på en arbetsplats där det förekommer en öppen arbetsplats. Jag är övertygad om att man mår som bäst och presterar som mest om man har ett eget kontor. Ett rum där man om man skulle vilja kan stänga om sig för att få lugn och ro och få jobba i stillhet.

Nu vet jag att många trivs bäst när de får jobba tätt med andra, vi är ju alla olika. Så en perfekt arbetsplats kanske är där alla har ett eget kontor. Men att det samtidigt finns möjlighet att sitta flera stycken i ett rum och jobba ihop. Det kan också finns möjlighet att välja om man skulle vilja att sitta i ett öppet kontorslokal och jobba. Det viktigaste är dock att alla skall ha möjligheten till att kunna få sin egen sfär där man kan koncentrera sig till 100% och där man kan jobba i lugn och ro. Då tror jag man fungerar som bäst och arbetar bäst.

Numera

Sedan en tid tillbaka så har jag en ny arbetsplats där vi inte har ett öppet kontorslandskap. Jag behöver väl knappast säga att det är betydligt bättre. Visserligen så kanske det inte är helt tyst ändå alltid, jag jobbar trots allt på en gymnasieskola. Men det är ändå en stor skillnad mot att sitta i ett öppet kontorslandskap.

Bilden kommer ifrån Wikipedia.

Lämna en kommentar