Eld till påsk

Påsk, hur jag har firat det genom tiderna

Idag, den 15 april 2017, så är det påskafton. För mig så är påsk en lugn högtid numera. En högtid som jag inte firar. Men som yngre så firade jag det lite mer. Inte så där hysteriskt men det fanns vissa traditioner kopplade till just denna helg.

Påsk genom tiderna

Påsk är den mest kristna högtiden vi har. Kan man sin bibel så vet man historien. Den sista måltiden hölls på skärtorsdagen. Jesus avrättades på långfredagen och uppstod på påskafton. I alla fall så tror jag det var så, är inte någon expert på bibliska historier.

Nu firar jag inte påsk på ett direkt kristet sätt och jag har aldrig gjort det heller. Under de senaste åren så har jag ytterst sällan firat påsk överhuvudtaget om jag skall vara ärligt. För mig så är helgen numera ett antal lediga dagar utan några direkt förpliktelser. Till skillnad mot jul exempelvis som känns mer påtvunget genom exempelvis att man skall köpa julklappar med mera. Påsken är lugnt och ro för mig, inte lika hysterisk som andra högtider. Detta gör att påsken faktiskt är lite av min favorit av alla högtider.

I år firar jag påsk genom att sitta själv hemma på kvällen. Skall äta en god måltid som inte har något med traditionell påskmat att göra. Skall göra lite saker vid dator, lyssna på en massa poddar och kanske se någon film. Lugn och ro med andra ord.

Hur jag firade påsk förr om åren

När jag var yngre så var däremot påsk en högtid som firades med en massa gemenskap. Varje år (i alla fall som jag minns det) så firades påsk hemma hos min farmor. Hon bodde då i en gammal skola några mil utanför Halmstad tillsammans med en faster till min pappa. Dit åkte vi varje år för att fira påsken. Det var min familj och det var min pappas syster med man och barn. Ibland var även min morfar med minns jag.

Vi åkte alltid dit någon gång på eftermiddagen har jag för mig. Fikade lite troligtvis och sedan gick vi alltid ut och gick en runda. Runt 18.00 så gick vi till en fotbollsplan som låg några hundra meter ifrån farmors bostad. Där var det varje år en påskeld och fyrverkerier. En massa folk som samlades där minns jag. När det var klart så gick vi tillbaka till farmor. Då hade de dukat upp en massa mat som vi åt. Det var ägg, sill, prinskorvar, köttbullar och mycket mer.

Jag minns inte när vi slutade att fira påsk så här. Sista gången kan ha varit 1982. Då dog i alla fall min pappas faster och farmor flyttade till en liten lägenhet inne i Halmstad. Minns inte om vi var där på påskarna sedan om jag skall vara ärlig.

På den tiden såg jag fram emot påsk för att få vara med om detta. Det var kul på den tiden. Skulle nog inte vilja ha det så nu men då var det en trevlig tid. Allt har sin tid och man förändras med åren. Nu trivs jag med att fira påsk som jag gör i år.

Foto via Visualhunt

Lämna en kommentar