Hus i Ramnaparken

Ramnaparken, ett paradis i centrala Borås

Detta inlägg om Ramnaparken publicerades första gången den 16 jul 2014. Nu är inlägget lite uppdaterat och ändrat och publiceras igen.

Ramnaparken

I Borås, inte alls långt ifrån där jag bor så finns det en park som heter Ramnaparken. Vid parken så finns det en fin sjö som heter Ramnasjön och parken ligger på en kulle jämte sjön. På andra sidan sjön, mittemot parken ligger för övrigt en annan kulle och på denna kulle låg förr Borås galgbacke, alltså stället där personer som dömdes till döden avrättades. Den sista avrättningen som utfördes där skedde förövrigt i april 1725 så avrättningsplatsen har inte används på ett bra tag. (För övrigt så kanske den händelsen kunde vara värt ett eget blogginlägg, får tänka på det).

ramnasjönSjön har idag en promenadväg runt hela sjön som är på (har jag för mig 1325 meter och som används flitigt för promenader och joggingturer. I sjöns ena spets finns också en fågelkoloni med en massa fåglar av olika slag, både inhemska och exotiska. Ordet ramna i Ramnasjön skall för övrigt komma ifrån det fornnordiska ordet ravn som betyder korp.

Men åter till parken, som förövrigt har fått sitt namn efter sjön, så består den till största del av ett så kallat friluftsmuseum. Här är en mängd hus från Sjuhäradsbygden samlade på ett och samma ställe och tjänstgör nästan som en liten by. Här finns en gästgiverigård, en förläggargård, små torp, lite vanliga hus samt den underbart fina Ramnakyrkan, före detta Kinnarumma kyrka, en kyrka som är den populäraste kyrkan för bröllop i Borås. ramnaparken

I Ramnaparken, i ett par av husen, finns också Borås Museum, ett Museum som visar föremål från Borås historia. Ett trevligt och väldigt fin museum. Då och då så har dessutom husen runt om i parken öppen och man kan titta in där och se hur folk levde förr i tiden.

Förutom alla dessa hus så erbjuder Ramnaparken exempelvis en boulebana, en frisbeegolfbana samt bänkar och bord för mysiga picknickar, något som är väldigt vanligt sommartid. En gång i tiden låg det också ett populärt kaffe i Ramnaparken, ett kaffe som jag har för mig förstördes i en brand.

Alla foton på sidan är fotograferade av mig själv.

Lämna en kommentar