Ransomware

Ransomware med en viss form av kundsupport

Jag läste en artikel på IDG för en tid sedan som både fascinerade och intresserade mig. Det visar sig att många av de som håller på med ransomware satsar på kundservice. I alla fall en viss form av service.

Drabbas av ransomware

Vad är då ransomware undrar kanske en del? Enkelt uttryckt så rör det sig om ligor som via Internet ”kidnappar” andras datorer. De tar över en person eller företags dator och sen låser den. Ägaren till dator kommer inte åt filerna som finns lagrade på datorn om man inte betalar en summa pengar.

Att drabbas av detta är självklart inte kul alls. Det är som att ha inbrott i sin bostad och sedan behöva betala en lösensumma för att få tillbaka sina ägodelar.

Kundsupport för de som drabbas

Men nu visar det sig enligt IDG att många av de ligor som utsätter andra för sådana här saker försöker vara lite tillmötesgående.

Det finns forum på Internet där ligorna ger lite av kundsupport och service för de drabbade. De talar om på ett vänligt sätt hur man skall göra för att få tillbaka sina filer exempelvis.  Några av ligorna är också öppna för att sänka beloppet som lösensumman är om de drabbade har svårt att betala.

Detta fascinerar faktiskt mig lite. Om man bortser ifrån att det som de håller på mig är kriminellt så finns det intressanta aspekter tycker jag. Den organiserade brottsligheten ser med andra ord ut att bli mer och mer kundanpassad.

Man ger en ”seriös” service för de drabbade för att hjälpa dem. Ungefär som företag har kundsupport man kan höra av sig till. Det känns lite som om brottsligheten går ifrån att vara hotfull till trevliga och tillmötesgående. I alla fall till viss del, det är ju fortfarande brott de sysslar med.

Om man drabbas

Fast skulle man nu drabbas av ett ransomeware så skall man inte betala. Detta oavsett hur bra service ligan i fråga ger. Betalar man så kanske de kidnappar ens dator igen och är då inte lika trevliga.

Det är bättre då att göra det självklara, se till att ha bra skydd på datorn och göra backuper. Då försvårar man dels för ransomeware och skulle man ändå bli drabbat så förlorar man inte sina filer.

Fotokredit: laboratoriolinux via Visual hunt / CC BY-NC-SA

Lämna en kommentar