Religion

Religion ett ämne som kan vara intressant

Jag är inte religiös, är inte konfirmerad och inte ens medlem i svenska kyrkan längre. Men jag gillar ändå religion, jag gillar det som står i vår Bibel. Men jag gillar det som spännande historier, mera som sagor, än som något heligt. Smått övernaturligt som kanske en religiös person uppfattar bibelns texter.

Lite om religon

Det kommer då och då dokumentärer om kristendomen på exempelvis SVT-play och detta ser jag med spänning och stor nyfikenhet. Det samma gäller om det finns program och kyrkor, de är lika sevärda de också. För mig personligen så är inte kyrkor en helig plats, utan mera något vackert och rofyllt. En gammal kyrka kan var enormt vackert att besöka. Gamla kyrkor är ofta vackert inredda och de är mer som ett museum än en helig plats för sådana som mig.

Det finns många fina gamla kyrkor här i vårt avlånga land som är värda ett besök. Kanske inte för att de är kyrkor i sig utan för att det just är vackra byggnader.

Men i alla fall, det var inte kyrkor jag skulle skriva om utan religion. Religion är ett ämne som är fascinerande, oavsett om man är troende eller inte. Det är ett ämne som är oerhört laddat på många sätt. Tänk bara på alla de konflikter som har ägt rum genom åren runt om i världen och som i grund och botten handlar om olika syn på religion. Religion är med andra ord ett ämne som är såpass laddat att man är redo att gå ut i krig, beredd att döda andra och dö själv bara för att skydda den gud man själv tror på.

Beskydda sin religon

Detta är en av de aspekter som jag tycker är så intressant med religion. Att det finns de som är i stort sätt beredda på att göra allt för att skydda sin religion. Men andra saker som är intressanta är berättelserna, historierna eller sagorna om man så vill. Nu i tider där böcker som exempelvis Sagan Om Ringen är på tapeten eller allra mest en TV-serie som Game On Thrones så borde folk verkligen sätta sig ner och läsa de historier som finns i Bibeln, för de slår alla fantasyromaner och TV-serier som helst.

Det finns så mycket intressant, spännande och välskrivet i vår Bibel att det borde tilltala de flesta. Om man nu är beredd att bortse ifrån att det är religiösa texter. Tänk inte på dessa texter som något som har med religion att göra. Tänk istället på texterna som fantastiska historier i stället. Jag har själv inte läst Bibeln från pärm till pärm, men jag skulle verkligen vilja göra det någon gång. Det är säkert en enormt upplevelse att göra det, oavsett om man är troende eller ej.

The Bibel – en serie om religion

För några år sedan så gick det en serie på SVT som hette The Bibel. Fem avsnitt på ca en och en halvtimme långa styck. De byggde på berättelser från just Bibeln, allt från skapelseberättelsen, till Moses äventyr i Egypten fram till Jesus liv. En oerhört välgjord serie som verkligen visade det jag tycker, att Bibeln är en bok med extremt många spännande och fascinerande historier.

En sak slog mig dock när jag såg serien, det finns nog få böcker i världshistorien som innehåller så mycket grovt våld som Bibeln. I boken (och TV-serien) dödades till höger och vänster, oftast på ett brutalt sätt. Folk plågas och torteras på det mest grymma sätter man kan tänka sig. Ta bara Jesus sista dagar, hur han piskas, torteras och slutligen spikas upp på ett kors för att hänga där och dö långsamt under svåra plågor.

Det är rätt fascinerande att man runt om i kyrkor predikar om en värld i fred och samförstånd samtidigt som man har en bok som grund för sin religion och som innehåller oerhörda mängder av det absoluta grövsta våldet man kan tänka sig. Men det är väl så grunden till många konflikter i vår världshistoria som sagt baseras på – För att skapa fred i världen så dödar vi och torterar vi alla de som inte tillber vår gud.

Foto via Visualhunt

Lämna en kommentar