Sankt Göran och Draken

Sankt Göran och Draken, legenden lever i Borås

Detta inlägg om Sankt Göran och draken publicerades första gången den 23 april 2014. Nu är det omgjort och uppdaterat och publiceras igen.

Sankt Göran och Draken

Såg att det idag (23 april) är Sankt George Dag, eller Sankt Göran som vi oftast säger här i Sverige. Ni har väl alla hört legenden om denna Göran och hur han dödar en drake för att rädda jungfrun eller i vissa versioner av sagan, en stad.

Han fanns faktiskt på riktigt och är inte bara en sagofigur. Han föddes i Turkiet, var officerare i Diocletianus arme, fick stort inflytande vid det kejserliga hovet. Han lyckades omvända kejsarinnan Alexandra till kristendomen och detta kan ha föranlett den dittills tämligen tolerante kejsaren att inleda sin blodiga förföljelse av de kristna. År 303 blev Göran gripen, torterad och slutligen, tillsammans med Alexandra, avrättad utanför staden Diospolis i Palestina. Sankt Göran räknas till de fjorton nödhjälparna. Han anropas vid fara, feber, ogynnsam väderlek och om mod och tapperhet (Källa: Wikipedia).

Statyn i Stockholm

Sankt Göran finns som staty på många ställen runt om i världen. Den staty man i första hand tänker på är väl den i Storkyrkan i Stockholm. Det kanske är den mest kända Sankt Göran-statyn här i landet. Det finns faktiskt en kopia av denna staty placerad på Köpmannatorget i Gamla Stan i Stockholm, inte alls långt i från Storkyrkan. Dessutom så finns det en staty vid Stadshuset i Stockholm.

Sankt Göran och Draken i Borås

Jag skrev ju igår om statyer i Borås och Sankt Göran finns faktiskt här i Borås också, bland annat som staty. Mitt på Hötorget i Borås så finns det en liten fontän och i denna fontän så finns det en liten modell av Sankt Göran och draken, gjord av Sven Lundqvist 1953.

Sankt Göran och Draken på Hötorget

Inte nog med det, vid Stora Torget så finns vårt fina Rådhus och detta rådhus pryds även det med Sankt Göran och draken. Längst upp vid varje trapp upp till entrén från Stora Torget så finns det två reliefer på varsin sida av trapporna, den ena föreställer Sankt Göran och den andra föreställer jungfrun. Mellan dessa finns en liten fontän och denna pryds av draken.

Sankt Göran och Draken vid rådhuset

Alla foton är fotograferade av mig själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *