SEO av bloggen

SEO av bloggen, hur tänker jag egentligen

Jag lägger ner en del tid på att arbeta med SEO när det gäller den här bloggen eller snarare webbsidan överhuvudtaget när hela var igång (som den inte är just i skrivande stund). Med SEO menar jag att sökmotorsoptimera sidan så gott det nu går.

SEO av bloggen

Är det något jag kan hyfsat bra (enligt mig själv i alla fall) så är det just att optimera webbsidor, har jobbat med det en tid och har ett stort intresse för detta. Men det är inte alltid så lätt att optimera en blogg, snarare är det rätt så krångligt.

Nu finns det ju hjälpmedel i form av plugin som underlättar en del. Jag jobbar med ett ifrån Yoast, ett plugin som anser av många vara det bästa. Det underlättar som sagt men det är inget som jobbar själv om man så säger. Detta plugin kräver lite jobb i sig i form av att man får ställa in en massa saker. Det gäller saker som är rent generella, exempelvis hur sidans titlar skall så ut och så vidare. Det är lite pill med detta och det är inte alltid så lätt att veta vilket alternativ som fungerar bäst.

Sen så får man ställa in en del för varje blogginlägg när det gäller jobbet med SEO. Man måste först och främst hitta ett bra nyckelord att jobba med, man måste skriva en så kallad meta description och så vidare. Tack och lov får man med hjälp av detta plugin ett och annat tips för hur man skall jobba så det går att få till ett hyfsat resultat.

Bilder behöver fixas

Sen så finns det områden som jag verkligen behöver jobba mer på när det gäller SEO. Ta bara till exempel alla bilder jag har lagt ut, många av dom är inte bra ut ett optimeringsperspektiv. Jag försöker få med bra bilder nu men de gamla som ligger här är för stora och för tunga att ladda in snabbt. Sådant påverkar ens optimering mycket. Jag har börjat med att byta ut bilder som inte är bra till bättre bilder. Men det är ett arbete som tar sin tid, längre tid än vad jag hade hoppats på.

Går igenom gamla inlägg

Jag håller dessutom på att gå igenom alla gamla inlägg för att se till att de är okey optimerade. Vad jag kollar efter är framför allt URL:en, att den är kort och innehåller nyckelordet, samt att jag har bra rubriker och under rubriker.

Sen så har jag en del brutna länkar, alltså länkar som inte fungerar så som det skall. Har ett bra plugin där som håller koll på alla länkar  så att jag kan åtgärda dem så fort det händer något.

Men det där med att jobba med SEO är kul. Det är nästan halva nöjet med att blogga, om inte mer. Det känns ibland som jag bloggar bara för att kunna optimera det jag får ihop. Det finns dock alltid något att göra och det är i och för sig kul men tar sin tid.

Foto via FirmBee via Visualhunt.com

Lämna en kommentar